“Nükleer tehlike” İncirlik’te yeniden yapılanmaya neden olabilir

ABD merkezli düşünce kuruluşları İncirlik ile ilgili ilginç iddialarda bulundu.

“Nükleer tehlike” İncirlik’te yeniden yapılanmaya neden olabilir

ABD merkezli faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Stimson Center’ın son yayınladığı raporla Türkiye’nin ileride düşebileceği bir istikrarsızlığın nükleer tehlikeye sebebiyet vereceği iddia edildi. Raporda 1990’ların başında Amerikan taktik silahlarının çoğunun Avrupa’dan çekilmesine rağmen Türkiye, Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda’da 180 adet B61’in tutulduğu belirtiliyor.

“50 adet nükleer silahın kontrolü belirsizleşebilir”

İncirlik Üssü’nde 50 kadar B61 atom bombasının bulunduğu belirtilen raporda, bunun teröristler ya da diğer düşman güçler tarafından ele geçirilmesi halinde ciddi riskler taşıdığı kaydedildi. Raporda şöyle devam edildi:

“Türkiye’de uzun süreli bir iç çatışma durumunda ABD’nin İncirlik’teki yaklaşık 50 adet B61 nükleer silahın kontrolünü elde tutup tutamayacağı, yanıtsız kalmış bir sorudur”

Raporda, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İncirlik’teki enerji bağlantıları kesildiğine, Türk hükümetinin Amerikan uçaklarının iniş-kalkışlarını yasakladığına ve üs komutanının darbe girişimiyle bağlantılı olarak tutuklandığına dikkat çekildi.

“B61 Yaşamı Tüketen Program: Sonuçları ve Politikalar” başlığıyla sunulan raporda, nükleer silahların yıllık olarak ABD için 8 milyar dolarlık bir harcamaya neden olduğu ifade edildi. Raporda ayırca 40 yılda tüm nükleer silah programına 1 trilyon dolarlık yatırım yapıldığına işaret edilirken, düşünce kuruluşu Stimson Center nükleer silahların hiçbir caydırıcılık unsuruna sahip olmadığını ifade etti.

“Kodlar olmadan nükleer silahlar işe yaramaz”

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Avrupa’daki nükleer silahların yerleriyle ilgili resmi açıklamadan kaçınsa da Türkiye’deki İncirlik Üssü’nde Rusya’ya karşı caydırıcı amaçlı nükleer silahlar bulundurulduğuna inanılıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde 1993-2001 yılları arasında savunma politikaları ve silahlanma kontrolleri bölümü yöneticisi olarak görev yapan Steve Andreasen, geçen hafta Los Angeles Times gazetesine yazdığı makalede, “Şimdiye kadar felaketten kurtulmuş olsak da, Türkiye’deki Amerikan nükleer silahlarının güvenlik durumunun bir gecede tamamen değişebileceği yönünde açık işaretlere sahibiz” ifadesini kullanmıştı.

Bununla beraber uzmanlar nükleer silahların uygun kodlar olmadan çalıştırılamayacağını, bunun da ABD’nin merkez üslerinde saklı olduğunu ifade ediyor.