Nepal'de depremzede çocuklar köle pazarında satılıyor

Nepal'de 2015'te 8 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan deprem sonrası ülkede "çocuk köle pazarı" kuruldu.

Nepal'de depremzede çocuklar köle pazarında satılıyor

Nepal’de 2015’te 8 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan deprem sonrası ülkede “çocuk köle pazarı” kuruldu. Bazı İngiliz ailelerin, evlerinde çalıştırmak için Nepalli çocukları “köle pazarından” satın aldığı ileri sürüldü.

İngiliz The Sun gazetesinin ortaya çıkardığı bu araştırmada, Hindistan’ın Punjab eyaletine getirilen aralarında Nepal depreminden kaçanların da bulunduğu çocuklar karaborsada 5 bin 250 İngiliz sterlini (21 bin lira) karşılığında satılıyor.

‘Satın alırsanız kimse onları bulmaya çalışmaz’

İngiliz aileler, İngiltere’deki evlerinde modern köle olarak çalıştırmak için bu çocukları satın alıyor. Gazetenin gizlice kameraya aldığı köle tüccarı Makkhan Singh, çocukları satarken “Nepalliler ev işlerinde ve yemek yapmada çok iyidir. Üstelik onları satın alırsanız kimse onları bulmak için peşinizden gelmez” diyerek pazarlık yapıyor.

10-13 yaş aralığındaki çocukları fakir ailelerden satın aldıklarını belirten Singh, “Hindistan çocuklarla dolu, Nepal yıkıldı ve bütün Nepalliler buraya geldi ekmek alacak paraları yok” diye ekliyor. Makkhan Singh, çocukların birkaç yıl Hindistan’da eğitildiğini ve ardından İngiltere’ye gittiklerini anlatıyor ve “8 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce birçok çocuğu İngiltere’ye gönderdik. Eğer çocuğu İngiltere’ye götürmek istersen bunun için beklemen gerek, bunun için ayarlamaları da yapıyoruz ama bunun için daha fazla ödemen gerek” diye belirtiyor.

25 nisan 2015 tarihinde Nepal’de yaşanan 7.3 büyüklüğündeki depremde 8 binden fazla kişi ölmüş 3.5 milyon insan evsiz kalmıştı. İngiltere’de İçişleri Bakanlığı’nın 2015 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, ülkede modern köle olarak çalıştırılan insan sayısı 10 bin – 13 bin arasında olduğu ortaya çıkmıştı.