"Neo-Con" Wolfowitz konuştu: IŞİD, ABD Irak'tan çok hızlı çekilince güçlendi

Irak işgalinin mimarlarından Paul Wolfowitz, Der Spiegel'in sorularını cevapladı.

Irak işgalinin mimarlarından Paul Wolfowitz, Kasım’daki seçimlerde Hillary Clinton’a oy verebileceğini söylerken, IŞİD’in ortaya çıkıp güçlenme nedeni olarak “Suriye’deki başarısızlığı” gösterdi.

ABD’nin 2003’teki Irak işgalinin en önemli destekçilerinden Paul Wolfowitz, Der Spiegel’e konuştu.

George W. Bush yönetiminde Savunma Bakan Yardımcılığı yapan Wolfowitz, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yükselişinden Irak işgalinin ve ABD’nin sorumlu tutulamayacağını iddia ederek, “Bu, Suriye’deki başarısızlıktan doğdu” dedi.

Batı ittifakının en başından beri Esad’a karşı “Sünni muhalefeti” desteklemesi gerektiğini düşünen Wolfowitz, IŞİD’in Irak’taki büyümesini de Barack Obama’nın ABD askerlerini Irak’tan çok hızlı çekmesine bağladı.

Irak işgalinin gerekçeleri arasında yer alan “Saddam Hüseyin’in elindeki kitle imha silahları” iddiasının yalan olduğu sorusuna ise, Wolfowitz’in cevabı, “istihbarat servislerinin görüşü bu yöndeydi” oldu.

Wolfowitz, Bush yönetiminin müdahaleciliğine Obama’nın “realizm” ile yanıt verdiği sorusuna ise Obama’nın her şeyi tek bir mercekten gördüğünü belirtirken, “Suriye’deki katliamlar sırasında hiçbir şey yapmamak, utanç verici olduğu kadar, gerçekçi de değil” dedi.

“Arap baharı”nın, dünyadaki “ılımlı Müslümanlar” için kaçmış bir fırsat olduğunu savunan eski yönetici, Tunus’u örnek gösterdi ve bugün Arap dünyasının Tunus gibi olması durumunda “aşırılıkçı ideolojilerin” büyük bir yenilgi almış olacağını ileri sürdü.

Donald Trump’ın ABD’nin ulusal güvenliğine karşı risk oluşturduğu görüşüne katıldığını söyleyen Wolfowitz, Kasım ayındaki seçimlerde “büyük rezervleri” olmasına karşın Hillary Clinton’a oy verebileceğini söyledi.