Nedir bu Sharapova'nın kullandığı Meldonyum?

Maria Sharapova, bizi yeni bir doping maddesiyle tanıştırdı. Meldonyum nedir, niçin kullanılır?

Nedir bu Sharapova'nın kullandığı Meldonyum?

Maria Sharapova, bizi yeni bir doping maddesiyle tanıştırdı. Socrates Dergisi yeni doping maddesi meldonyumu kaleme aldı. Meldonyum nedir, niçin kullanılır?

Tenis dünyası şike iddialarını yeni yeni unutmaya başlarken, darbe doping cephesinden geldi. Bu yılki Avustralya Açık’ta doping testini geçemediğini duyuran Maria Sharapova, düzenlediği basın toplantısında ‘meldonyum’ isimli bir maddeyi, magnezyum eksikliği yaşadığı gerekçesiyle 10 yıldır kullandığını söylüyordu. Ancak meldonyum, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) tarafından 2016 başında yasak listesine alınmış, ‘Masha’ ile sağlık ekibiyse bu yeniliği atlamıştı.

5 defa Grand Slam şampiyonu için artık men cezası ihtimali konuşuluyor. Sponsorlarından Sharapova’ya kötü haberler gelmeye de başladı. Peki meldonyum nedir, hangi amaçlarla kullanılır? Guardian’ın kilometre taşlarını derlediği ilaca, birkaç maddeyle bakıyoruz:

-Meldonyum, iskemi tedavisinde kullanılıyor. ‘O nedir?’ diyecek olursanız, bölgesel kansızlık.

-Meldonyum, ‘mildronate’ ismiyle de biliniyor. Sharapova, 2006 yılından beri maddeyi kullandığını açıkça ifade ediyor.

-Söz konusu madde yalnızca Letonya’da üretiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, ülke içerisinde meldonyum kullanımını yasaklamış durumda.

-Meldonyum vücuttaki kan akışını hızlandırıyor. Böylelikle atletlerin sahip oldukları antrenman kapasitesinde de artış gözleniyor.

-WADA, meldonyumun atletler tarafından doping amaçlı kullanıldığını keşfedeli çok olmadı. Maddenin, yasak listesine girmesi 16 Eylül 2015’te kararlaştırıldı, yeni yılın ilk gününden itibaren listedeki yerinde.

-Meldonyum, WADA’nın listesinde ‘S4’ alt başlığında yer alıyor. Bu, hormonal ve metabolik maddeler için kullanılan bölüm.

-Geçen yılın Eylül ayında, Rusya Anti-Doping Ajansı’na meldonyum kullanımını yasaklaması adına bir uyarı gönderildi.

-Maria Sharapova, ailesindeki diyabet geçmişi ve vücudundaki magnezyum eksikliği sebebiyle 10 yıldır meldonyum kullandığını söylüyor.

-Rusya’dan bir başka atlet, olimpiyat madalyalı artistik patinajcı Ekaterina Bobrova da aynı maddeyi kullandığını kabul etti.

-Rusya merkezli bisiklet takımı Katusha’nın sporcularından, Eduard Vorganov’un da doping testinde meldonyum kullandığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu madde bisiklet dünyasındaki birçok kişiye göre yeni olarak görülüyor.

Kaynak: http://www.socratesdergi.com/2016/03/08/meldonyum-nedir/