Ne güzel abimizdin sen Johan Cruyff

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcuları arasında gösterilen Hollandalı Johan Cruyff, 68 yaşında Barcelona'da hayatını kaybetti.

Ne güzel abimizdin sen Johan Cruyff

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcuları arasında gösterilen Hollandalı Johan Cruyff, 68 yaşında Barcelona’da hayatını kaybetti.

Akciğer kanseri olan Johan Cruyff, uzun zamandır tedavi görüyordu.Cruyff’un internet sitesinden yapılan açıklamada, Hollandalı futbol adamının son anlarında yanında, ailesinin ve dostlarının olduğu belirtildi.Son olarak Hollanda kulüplerinden Ajax’a danışmanlık yapan Cruyff’ün daha önce de bazı sağlık sorunları olduğu biliniyordu.Adı “Total futbol” kavramı ile özdeşleşen Cruyff, Kasım ayında Ajax yönetimiyle ters düşmüş ve kulüpteki danışmanlık görevinden ayrılmıştı.

Aktif futbol yaşamında sarı saçları ve çalımları nedeniyle “Sarı fare” lakabıyla bilinen Cruyff, 1964-1984 yılları arasında Ajax, Barcelona ve Feyenoord takımlarında forma giymiş ve üç kez Avrupa’da Yılın Futbolcusu seçilmişti.

1971, 1972 ve 1973 yıllarında üç kez Ajax ile Avrupa şampiyonu olan Cruyff, aktif futbol hayatının ardından Ajax ve Barcelona’da teknik direktörlük de yapmıştı.

Cruyff teknik direktörlüğünde Ajax’a 1987 yılında, Barcelona’ya ise 1989 yılında Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazandırmıştı.

Efsane futbol adamı daha sonra Barcelona’nın başında 1992 yılında Şampiyonlar Ligi’ni ve Süper Kupa’yı da kazanmıştı.

Johan Cruyff’un kariyerinde futbolcu olarak; 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu, 9 Hollanda Ligi şampiyonluğu, 6 Hollanda Kupası, 1 La Ligi şampiyonluğu, 1 İspanya Kral Kupası; teknik direktör olarak da 1 Avrupa Süper Kupası, 1 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu, 2 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 4 La Liga şampiyonluğu, 1 İspanya Kral Kupası ve 2 Hollanda Kupası şampiyonluğu biliniyor. Cruyff, 1974’te dünya ikincisi olan Hollanda milli takımının da kaptanıydı.