Nazi suçlusu: “Emri ben vermedim. Suçsuzum”

Bundan 71 yıl önce Almanya’da yaklaşık 6 milyon Yahudi’nin öldürüldüğü soykırımın anma gününde İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Ausschwitz toplama kampı ile ilgili gizli belgeleri yayınladı. Bunlardan bir tanesi Yahudilerin sürülmesi ve sınırdışı edilmesi ile görevlendirilmiş Nazi suçlusu Adolf Eichmann’a ait. İkinci Dünya Savaşı‘nın hemen ardından Arjantin’e kaçan Eichmann 1960 yılına gelindiğinde İsrail istihbarat servisi Mossad... View Article

Nazi suçlusu: “Emri ben vermedim. Suçsuzum”

Bundan 71 yıl önce Almanya’da yaklaşık 6 milyon Yahudi’nin öldürüldüğü soykırımın anma gününde İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Ausschwitz toplama kampı ile ilgili gizli belgeleri yayınladı. Bunlardan bir tanesi Yahudilerin sürülmesi ve sınırdışı edilmesi ile görevlendirilmiş Nazi suçlusu Adolf Eichmann’a ait.

İkinci Dünya Savaşı‘nın hemen ardından Arjantin’e kaçan Eichmann 1960 yılına gelindiğinde İsrail istihbarat servisi Mossad tarafından bulunarak ülkeden kaçırılır. 1961 yılında sansayonel bir dava sürecinin ardından da Kudüs’te idama mahkûm edilir ve bir yıl sonra da infazı gerçekleşir.

İsrail Devleti Eichmann’ın af dilekçelerini yayınladı. Almanca olarak hazırladığı dilekçenin adresi doğrudan İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Ben-Zvi…

Savunmasında; “Hâkimin de inandığı gibi, Yahudilere yapılan zulümde önemli bir rol oynamış olsaydım bunun karşılığında çok iyi pozisyonlara gelmem ve bundan faydalanmam gerekirdi. Ama bu tür avantajlarım hiç olmadı” diye yazar.

Sonuna kadar masum olduğunu iddia eder, “Mahkemede de belirttiğim gibi yine belirtmeyi istiyorum, Yahudilere karşı yapılanları bir katliam olarak görüyor ve bu suçları nefretle kınıyorum.  Burada yargılanması gerekenler emirleri verenlerdir, benim gibi emirleri yerine getirenler değil. Ben verilen emirlerden sorumlu değildim bu yüzden suçlu da değilim.” demesine rağmen idamı gerçekleşir.

Eichmann, 29 Mayıs 1962 tarihli dilekçesinin 48 saat sonrasında asılır.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından binlerce Nazi suçlusu dünyanın ‘göze batmayan’ ülkelerine kaçtılar. Bu kaçışlarında ABD ajanlarının ve Katolik Kilisesi’nin yardımları küçümsenmeyecek derecede büyük.  Katolik Kilisesi‚ Kızıl Haç pasaportlu Nazi suçlularını, keşiş kıyafetleri ile önce Franco’nun İspanya’sındaki gizli manastırlara ardından da dünyanın dört bir yanına gönderdi.

1996 yılında Almanya Cumhurbaşkanı Roman Herzog, 27 Ocak 1945 yılında Auschwitz/Birkenau toplama kamplarından Kızıl Ordu askerleri tarafından kurtarılan Yahudilerin anısına bugünü‚ “Nasyonal Sosyalizmin Kurbanlarını Anma Günü” ilan etmiştir. O günden bu yana Almanya’nın farklı bölgelerinde çeşitli anma etkinlikleri ve sergiler ile anma törenleri gerçekleşiyor.