NATO’dan Rusya’ya "Hava Savunma Sistemi" misillemesi

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, ” Baltık ülkelerinde Rusya’ya karşı Hava Savunma Sistemi’nin kurulması gerekebilir” dedi. NATO’nun Rusya’yı Baltık bölgesinde caydırması için yeni planların yapıldığını, Litvanya, Letonya ve Estonya’daki Hava Polis Gücü’nün bunun için uygun bir zemin olduğunu vurgulayan Vershbow, “NATO’nun en kötü durum senaryosu bile etkili Hava Savunma Sistemi’ni sağlayacak tedbirleri içermektedir. Baltık... View Article

NATO’dan Rusya’ya

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, ” Baltık ülkelerinde Rusya’ya karşı Hava Savunma Sistemi’nin kurulması gerekebilir” dedi.

NATO’nun Rusya’yı Baltık bölgesinde caydırması için yeni planların yapıldığını, Litvanya, Letonya ve Estonya’daki Hava Polis Gücü’nün bunun için uygun bir zemin olduğunu vurgulayan Vershbow, “NATO’nun en kötü durum senaryosu bile etkili Hava Savunma Sistemi’ni sağlayacak tedbirleri içermektedir. Baltık ülkelerinde Hava Savunma Sistemi’nin kurulması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Vershbow, NATO’nun Baltık ülkelerinde asker konuşlandırmasının önemli bir caydırıcı etkisi olacağını kaydederek, “NATO, bu yıl Rusya’nın batısında üç askeri tümen yerleştirme planını gözden geçiriyor. Şu an için elimizde bir ayrıntı yok. NATO’nun savunma tedbirleri Rusya’yı tehdit etmez. Fakat Rusya, düşman olarak değilse bile, rakip olarak NATO’yu seçmiştir” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Kırım’ı ilhaki ve Ukrayna’nın doğusundaki durumla birlikte Baltık ülkelerinin, NATO’nun bölgeye asker göndermesini istediği belirtiliyor.

NATO’nun bu hamlesi ABD Hava Kuvvetleri Avrupa ve Afrika Operasyonları Komutanı General Frank Gorenc’in geçtiğimiz hafta, Rusya’nın, NATO’nun Avrupa’daki hava sahasını tehdit eden füze savunma sistemini büyütmesinden duyduğu endişeyi dile getirmesinin ardından geldi.

Gorenc, Rusya’nın benzer bir yığınağı Ukrayna’dakine ve Suriye’dekine ek olarak Kırım Yarımadası’nda da yapmakta olduğunu belirtmişti.

Rusya: NATO ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Haziran ayında Moskova’nın, NATO’dan gelecek bir tehdit karşısında gereken cevabı vereceğini “Birileri sınırlarımızı tehdit ederse, silahlı kuvvetlerimiz tehdidin geldiği yere karşılık verir. Başka ne yapabiliriz ki? Sınırlarımıza yönelen NATO, bizim bir yere kıpırdadığımız yok.” sözleriyle ifade etmişti.

Putin’in 1 Ocak’ta imzaladığı Rusya Federasyonu Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde de NATO’nun Rusya’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiği belirtiliyor.

Putin’in imzaladığı belgede “NATO’nun olası askeri gücünü küresel işlevlerini yürürlüğe koyarak arttırması, uluslararası hukuku ve normları ihlal etmesi, üye ülkelerin askeri faaliyetlerini arttırması, ittifakın genişlemesi ve Rusya’nın sınırlarına yönelik askeri altyapı yaklaşımı ulusal güvenliğe bir tehdittir” ifadeleri yer alırken, Rusya’nın bağımsız siyasetinin ABD ve müttefikleri tarafından önlenmek istediği belirtiliyor.

Rusya da askeri ittifakını genişletiyor

Öte yandan, Aralık ayında Rusya ve Ermenistan hava savunma sistemlerini birleştirme kararı alırken Rusya’nın Kırgızistan ve Tacıkistan’la da benzer bir anlaşmaya hazırlandığı bildirilmişti.

2013 yılında Kazakistan’la ortak bölgesel hava savunma sistemi kuran Rusya’nın, Belarus’la da hava savunma sistemini birleştirdiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Sırbistan’ı ziyaret eden Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin Belgrad’da Başbakan Aleksandar Vucic ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Balkanlar’daki en büyük müttefikleri olan Sırbistan’ı silahlandırmak için her zaman hazır olduklarını ifade ederek, Sırbistan’a S-300 füzeleri sağlayabileceklerini söylemişti.

Sırbistan’ın askeri olarak tarafsız kalacağını belirten Sırp Başbakan Vucic ise Sırbistan’ın yine de kendisini kolay hedef haline getirmek istemediğini söylemişti.

Üyelik sürecinde hem AB ülkeleri, hem de Rusya ile ilişkilerini dengede tutmaya çalışan Sırbistan, Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan memnun değil.

Rusya’nın Sırbistan üzerinde politik, ekonomik ve askeri etkisinin artmasının Bosna-Hersek’i de etkileyebileceğinden endişe duyan Avrupa bunun bütün bölgeye istikrarsızlık getirebileceğini düşünüyor.

Sırbistan’da yapılan bir ankette, ülkede AB üyeliğini destekleyenlerin sayısının düşüşte olduğu, Rusya ile birlik kurma görüşünde olanların oranının ise arttığı görüldü. Ankete göre Sırpların yüzde 15’i Avrupa Birliği’ne üyeliği isterken, yüzde 33’ü Rusya ile birlik istiyor.