NATO’dan kasten vurduğu hastane için Sınır Tanımayan Doktorlara özür

NATO'nun Afganistan'daki yeni komutanı John Nicholson, ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) işlettiği hastaneye yaklaşık 5 ay önce ABD uçakları tarafından düzenlenen saldırı için özür diledi.

NATO’dan kasten vurduğu hastane için Sınır Tanımayan Doktorlara özür

NATO’nun Afganistan’daki yeni komutanı John Nicholson, ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) işlettiği hastaneye yaklaşık 5 ay önce ABD uçakları tarafından düzenlenen saldırı için özür diledi.

John Nicholson, Kunduz’a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleriyle bir araya geldi. Hastaneye düzenlenen saldırı için daha önce ABD makamlarının da özür dilediğini ifade eden Nicholson, “NATO komutanı olarak bizzat Kunduz’a gelerek saldırıda zarar görenlerin ailelerinden ve Kunduz halkından özür dilemek istedim. Sizin acınızı paylaşmak istiyorum” dedi.

Nicholson, Taliban örgütünün Kunduz’u tekrar istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ancak NATO birlikleri ve Afgan güvenlik güçlerinin onlara izin vermeyeceğini söyledi.

John Nicholson, NATO’nun Afganistan halkını yalnız bırakmayacağını vurguladı. Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) işlettiği hastaneye ABD uçaklarınca yaklaşık 5 ay önce düzenlenen hava saldırısında 22 kişi hayatını kaybetmişti.

Sınır Tanımayan Doktorlar: “ABD hastaneyi kasten vurdu” 

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, ABD tarafından 3 Ekim’de Kunduz’daki hastanelerine düzenlenen hava saldırısıyla ilgili raporunu açıkladı. Örgüt, hastanenin kasten vurulduğunu söylemişti.

Hastanede görev yapan 60 örgüt personeli ile yapılan görüşme neticesinde hazırlanan ön raporda, Afganistanlı ve ABD’li yetkililer tarafından ortaya atılan, saldırı sırasında hastanede silahlı militanların bulunduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Raporda, saldırı sonrasında yapılan incelemelerde 140 yataklı hastanenin ABD’nin iddia ettiği gibi yanlışlıkla değil, kasten vurulduğunun açıkça görüldüğü ifade edilirken, saldırı sonrasında canını kurtarmak için kaçanların da hedef alındığına yer verildi.