NATO’dan İslam İttifakı'na destek

Atlantik Konseyi adlı ABD merkezli düşünce kuruluşunun Washington’daki toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye'ye doğrudan müdahale etmeyeceklerini, buna karşın uluslararası koalisyonlara destek verebileceklerini söyledi.

NATO’dan İslam İttifakı'na destek

Atlantik Konseyi adlı ABD merkezli düşünce kuruluşunun Washington’daki toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye’ye doğrudan müdahale etmeyeceklerini, buna karşın uluslararası koalisyonlara destek verebileceklerini söyledi.

Stoltenberg, Türkiye’nin de dâhil olduğu Suudi Arabistan önderliğindeki İslam İttifakı’nı destekleyeceklerini belirterek, “yerel kapasitelerin oluşturulmasının sahip olunan en iyi silah” olduğunu söyledi.

“Bunu ne kadar erken gerçekleştirirsek o kadar iyi” diyen NATO Genel Sekreteri, “Çünkü, birkaç ay, kırılgan bir devletle, çökmüş bir devlet arasındaki farkı belirleyebilir” ifadelerini kullandı.

NATO’nun üç önceliği bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, bunlardan birincisinin yerel güçleri eğitmek ve güçlendirmek, ikincisinin Irak hükümetine desteği arttırmak, üçüncüsünün ise Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) gibi bölgesel müttefiklerle işbirliğini büyütmek olduğunu söyledi.

Stoltenberg, NATO’nun kendi askerlerini cephe önüne sürmekten ziyade yerel güçlerin kendi ülkelerini koruyabilmeleri destek sağlayabileceğini belirterek, yerel unsurların ittifak tarafından “hızlı ve etkin bir şekilde” eğitilmesi gerektiğini belirtti.

Askeri yapıyı kurmak için NATO devrede

Stoltenberg bölgede istikrarı sağlamak için bölgeyi en iyi bilenlerle çalışmaları gerektiğini, bunun için de Körfez İşbirliği Konseyi gibi müttefiklerle işbirliğini büyütmenin önemli olduğunu vurguladı.

NATO’nun KİK’e sağlam bir askeri yapı kurmak üzere destek olacağını söyleyen Genel Sekreter, bunun yanı sıra iki kurum arasında terörle mücadele, enerji, deniz güvenliği ve siber savunma gibi başlıklarda işbirliğini güçlendirmek üzere girişimlerde bulunulabileceğini belirtti.

NATO’nun, “IŞİD’le mücadele” kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyon ülkelerine daha çok yardımda bulunacağını ifade eden Stoltenberg, Müslüman ülkelerin bir araya gelerek IŞİD’e karşı savaşta oluşturacakları koalisyonu destekleyeceklerini dile getirirken, NATO’nun IŞİD’le mücadelede uluslararası koalisyona havadan erken ihbar ve kontrol sistemi (AWACS) desteği sunabileceğini söyledi.

Afganistan, Gürcistan, Moldova, Ürdün, Irak

NATO’nun bu kapsamda Afganistan, Gürcistan, Moldova ve Ürdün’de kapasite geliştirme ve eğitim çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Genel Sekreter, çok yakında Tunus’ta da benzer bir adım atacaklarını söyledi.

Otorite boşluğu bulunan Libya’daki IŞİD eylemlerine de değinen Stoltenberg, “NATO, Libya’ya yardım etmeye hazır. Onlar bizim yardımımıza ihtiyaç duyacak” dedi.

IŞİD’le savaşan Irak’a da yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, “İstikrarlı bir Irak, örgütle mücadelede kilit nokta. Irak’a yardımda bulunmalıyız. Aksi takdirde Musul örgütten alındıktan sonra bu kenti nasıl elde tutacaksınız” dedi.