NATO ve ABD’den Rusya’ya uyarı: Bombalamaları durdurun

Suriye Ordusu’nun ülke topraklarında kaybettiği bölgeleri geri kazanmak için yaptığı askeri hamleler ve ilerleyişi devam ederken, NATO ve ABD’den bu konuda aynı içerikli iki uyarı geldi. Obama yönetimi, Rusya’ya yaptığı çağrıda, Esad yönetimini desteklemek için sürdürdüğü bombalamaları durdurmasını isterken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de aynı talebi “Suriye’deki muhalif grupları hedefleyen Rusların yoğun hava saldırıları,... View Article

NATO ve ABD’den Rusya’ya uyarı: Bombalamaları durdurun

Suriye Ordusu’nun ülke topraklarında kaybettiği bölgeleri geri kazanmak için yaptığı askeri hamleler ve ilerleyişi devam ederken, NATO ve ABD’den bu konuda aynı içerikli iki uyarı geldi.

Obama yönetimi, Rusya’ya yaptığı çağrıda, Esad yönetimini desteklemek için sürdürdüğü bombalamaları durdurmasını isterken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de aynı talebi “Suriye’deki muhalif grupları hedefleyen Rusların yoğun hava saldırıları, krize siyasi bir çözüm bulma çabalarını boşa çıkartıyor.” Sözleriyle tekrarladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, bombalamaların devam etmesini, “Rusya tarafından desteklenen rejimin, sorunlara siyasi bir çözüm bulmaktansa, askeri bir çözüm bulma çabasının devam ettiğinin bir göstergesi” olduğunu iddia etti.

Bu çağrı daha önce, Suriye’de savaşan İslamcı çeteler tarafından da yapılmıştı. Hatırlanacağı üzere, Riyad destekli “muhalefet” temsilcileri Cenevre Görüşmelerinin başlayabilmesi ve bu görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkabilmesi için, bombalamaların durdurulması gerektiğini belirterek masadan kalkmış, müzakereler Şubat ayı sonuna ertlenenmişti.

Rusya tarafından yapılan açıklamalarda ise, bombalamaların El Nusra ve IŞİD yenilene kadar devam edeceği ifade ediliyor. Cenevre Görüşmeleri öncesinde Suriye yönetimi de yaptığı açıklamalarda, Suriye’nin geleceğinde El Nusra, El Kaide ve IŞİD gibi İslamcı örgütlerin yeri olmadığını belirtilmişti

Öte yandan, ABD Suudi Arabistan’ın Suriye’ye kara birliği önerisinden memnuniyetini Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’in “Ortağımız Suudi Arabistan’ın mücadeleye katkısını askeri yönden artırmak istediği yönündeki açıklamalarını kesinlikle olumlu karşılıyoruz” sözleriyle ifade etmişti.

ABD ve NATO’nun ısrarlı çağrıları Suriye Ordusu’nun, Hizbullah güçleri ve Suriye Ulusal Savunma Güçleri ve Rusya’nın hava desteğiyle birlikte Nubbul ile Zehra’yı kurtararak Halep’i kuşatarak cihatçı terör örgütlerinin Türkiye ikmal yollarını keserek ülkenin kuzeyinde ve güneyinde hızlı ilerleyişinin ardından gelmesi emperyalist güçlerin bölgedeki sıkışmışlığına dair de işaret olarak değerlendiriliyor.