Nasrallah: “Türkiye ve Suudi Arabistan dünya savaşı başlatmak istiyor”

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Şehitler Günü vesilesiyle Beyrut’ta yaptığı konuşmada Suriye’deki gelişmeler ve İsrail’in saldırganlığı başlıklarına geniş yer ayırdı. İsrail’i, Lübnan’da yeni bir savaş başlatmasına karşı uyaran Nasrallah, Hizbullah’ın İsrail’de her bölgeyi vurabileceğini söyledi. Nasrallah, “Siz Beyrut’un güney varoşlarını yok edebilirsiniz ama biz de Haifa’daki gaz tankerlerini sadece birkaç füzeyle vurarak on binlerce yerleşimciyi... View Article

Nasrallah: “Türkiye ve Suudi Arabistan dünya savaşı başlatmak istiyor”

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Şehitler Günü vesilesiyle Beyrut’ta yaptığı konuşmada Suriye’deki gelişmeler ve İsrail’in saldırganlığı başlıklarına geniş yer ayırdı.

İsrail’i, Lübnan’da yeni bir savaş başlatmasına karşı uyaran Nasrallah, Hizbullah’ın İsrail’de her bölgeyi vurabileceğini söyledi.

Nasrallah, “Siz Beyrut’un güney varoşlarını yok edebilirsiniz ama biz de Haifa’daki gaz tankerlerini sadece birkaç füzeyle vurarak on binlerce yerleşimciyi öldürebilecek donanıma sahibiz. Bizi denemeye kalkışmayın” sözleriyle üçüncü bir Lübnan savaşı söz konusu olduğunda, İsrail’in Haifa’daki 15 bin tondan fazla amonyum gazı depolarını vurarak nükleer bomba etkisi yaratacak bir olanağa sahip olduklarını açıkladı.

“İsrail kolay kazanacağı zafer olmadıkça savaşa girmez”

İsrail’le savaş ihtimali olmadığını, bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini belirten Nasrallah ”Bir İsrail savaşı endişesi taşımamak gerekiyor. Çünkü birinci ve ikinci Lübnan savaşlarından sonra İsrail, hızla elde edeceği bir zaferi garantilemedikçe savaşı başlatmaz. İsrail, Lübnan’da böyle hızlı bir zafer elde etmesini engelleyecek bir gücün bulunduğunu bildiği için böylesi bir savaşa girmek istemez.” sözlerini kullandı.

Emekçi sınıfların ve birçok Hizbullah yöneticisinin yaşadığı bir bölge olan Beyrut’un güney mahalleleri 2006 yazında İsrail’in Lübnan müdahalesi sırasında ağır bombardımana tutulmuştu.

Nasrallah, kendini Sünni liderlerin dostu gibi göstererek İran’a karşı bir cephe oluşturmaya çalışan İsrail’in bölgede Sünni-Şii gerilimini tırmandırmak istediğini “İsrail, İran’la karşıtlık üzerinden Sünni Arap devletleriyle ittifak kurmak ve Suriye’deki rejimi değiştirmek hedefiyle hareket ediyor. Bir yandan İran, diğer yandan Filistin ve Lübnan direnişini tehdit olarak görüyor. İfadeleriyle devam ettiği konuşmasında Nasrallah İsrail’in, bölgede bir Sünni-Şii çatışmasını dillendirmeye meraklı olduğunu sözleriyle ifade ederek “ Ancak durum öyle değil, söz konusu olan bir siyasi çatışma ve bu mezhep nitelendirmesi de İsrail’in işine yarıyor” dedi.

“İsrail’le işbirliği yapanlar cahil, hain ajanlardır!”

İsrail’e yanaşan Arap devletlerini kınayan Hizbullah lideri  “Mezhep dilini kullanacak olursak, bu Sünni Arap liderler Sünni topraklar denen bölgenin işgaline rağmen, bölgede on binlerce Sünni’yi katleden ve sürgün eden İsrail ile nasıl dostluk kurabiliyorlar?  Bu Arap liderler cahil, hain ajanlardır!” dedi.

“İsrail, Suriye’deki El Kaide varlığını Beşar Esad rejimine tercih ediyor” diyen Nasrallah İsrail’in Suriye’yi 4 parçaya bölmek üzere hareket ettiğini belirtti.

“Suriye’yi 4 parçaya bölmek istiyorlar”

“İsrail, Suriye’deki rejim değişikliğini fırsat olarak görüyor. Suriye, direniş ekseninin önemli direğidir. Eğer bu direk yıkılırsa direniş ekseni büyük yara alır. İsrail, Suriye rejiminin varlığını kendine tehdit olarak görüyor. İsrail, Esad’a değil Suriye devletinin direnişçi tavrına düşmandır. Onlar için kişiler önemli değil.” Diyen Hizbullah lideri “Suriye’nin Sünni, Alevi, Dürzi ve Kürt devletçikler olarak bölünmesini istiyorlar. Ancak bu istekleri gerçekleşmiyor. Çünkü Suriye Ordusu ve müttefikleri Lazkiye, kuzey Halep, güney Dara ve Deirezzor’da savaşıyor. Bu da Suriye halkının ülkenin bölünmesini reddettiği anlamına gelir.” Dedi.

İsrail’in, Suriye’nin etnik, ırk olarak bölünmesini istediğini Suriye’nin bölünmesi durumunda İsrail için tehdit olmaktan çıkacağını belirten Nasrallah “Suriye’de ulusal uzlaşmayı asla istemiyorlar, kendi çıkarları için Suriye’nin bölünmesini istiyorlar. Bunlar Siyonistlerin kendi ifadeleri. Onları çok iyi anlayıp insanlara doğruları anlatmalıyız.” İfadelerini kullandı.

“Suriye’ye karşı tarihteki en büyük saldırı yürütülüyor”

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın girişimlerini de değerlendirerek Suriye’ye kara birlikleri göndermeyi planlayan Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’nin geleceğinde Beşar Esad’ın olmaması konusundaki ısrarları ile barış görüşmelerini tıkadıklarını belirten Hizbullah lideri “Suudi Arabistan ve Türkiye Suriye’de ulusal bir çözümü kabul etmekten ziyade bir dünya savaşı başlatmak istiyor.” dedi.

Riyad’ın IŞİD’le savaş bahanesinin arkasında yatanları da sorgulayan Nasrallah “Suriye’ye karşı tarihteki en büyük saldırı yürütülüyor. Hedeflerini gerçekleştirmek üzere Suriye ordusunu yıkmak için her şeyi yapan bu saldırganlar bütün çabalarına rağmen başarısız oldular.” dedi.

“Osmanlı İmparatorluğu hayalleri suya düştü”

Türkiye’deki rejimin Osmanlı İmparatorluğu kurma planlarının suya düştüğünü, Suudi Arabistan’ın da Suriye’deki projesinin çökertildiğini belirten Lübnanlı lider “Her iki rejim de bugün aynı kin ve nefret kadehinden içiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ve İsrail’in çıkarları konusunda uzlaştığını belirten Nasrallah “Bunlar hiçbir şekilde Beşar Esad’ın ayakta kalmasını istemiyorlar. Hatta ılımlı muhaliflerin Esad ile ortaklaşmasını dahi istemiyorlar. Türkler, Suudiler ve İsrailliler için Suriye savaşının devam etmesi sorun değil. Esad’ın ayakta kalmasını asla kabul etmiyorlar. Türkiye, Suudiler ve Batılılar açısından şu an Suriye konusunda çok farklı konumda.” sözleriyle AKP iktidarının batılı ülkeler açısından nasıl bir konumda yer aldığını belirtti.