Münih Anlaşması: Rusya ve ABD arasında Suriye'de "düşmanlıkların sonlandırılması" uzlaşması

Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında Almanya'nın Münih kentinde yapılan görüşmelerden sivillere insani yardımların derhal başlamasını da öngören bir "düşmanlıkların sona erdirdirilmesi" anlaşması çıktı.

Münih Anlaşması: Rusya ve ABD arasında Suriye'de

Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında Almanya’nın Münih kentinde yapılan görüşmelerden sivillere insani yardımların derhal başlamasını da öngören bir “düşmanlıkların sona erdirdirilmesi” anlaşması çıktı. Anlaşmanın, sekteye uğrayan Cenevre görüşmelerinin başlatılabilmesi için bir hafta içerisinde hayata geçirilecek cesur bir plan olduğu yorumları yapılıyor. Ancak henüz somut olarak bir ateşkes söz konusu değil.

Varılan anlaşmaya göre, insani yardımlar için Cuma gününden (bugün) itibaren göreve başlayan bir “görev gücü”nün kurulması da dahil olmak üzere bir mekanizma kurulacak.

Rusya önceki gün Mart başında taraflar arasında ateşkesin sağlanması için bir öneride bulunmuştu.

Lavrov: Esad’ın iktidar indirilmesinin Suriye’deki durumu iyileştireceği düşüncesi bir “ilüzyon”dan ibaret

Anlaşma, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın katıldığı basın toplantısıyla duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, anlaşmanın kağıt üstünde olduğunu ancak tarafların görüşmelerde ilerleme kaydetmeleri gerektiğini vurgularken, “kalıcı ateşkes” için tarafların masaya döndürülmeleri gerektiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise herkesin IŞİD’in yok edilmesinde anlaştığını ancak Esad’ın iktidar indirilmesinin Suriye’deki durumu iyileştireceği düşüncesinin bir “ilüzyon”dan ibaret olduğunu vurguladı.

Lavrov, Suriye’nin işgal edilmesi için kara birliklerinin hazırlanmasının sorunu derinleştireceğini ifade eden Lavrov, şimdiki amacın başarıya ulaşabilecek tek format olan Suriye devleti ile tüm “muhalefet” yelpazesi arasında ön koşulsuz barış görüşmelerinin kaldığı yerden sürdürülmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Lavrov’un konuşmasından dikkat çeken önemli bir nokta, Halep’ten sadece “militanlar”ın kaçtığını söylerken bunların Türkiye’den destek aldıklarını söylemesi oldu.

Terörle mücadele devam edecek

Lavrov’n vurguladığı bir başka önemli nokta ise, Suriye’de “düşmanlıkların sona erdirilmesi”nin bölgedeki terörle mücadelenin sonlandırılacağı anlamına gelmediğini vurgulaması oldu. Bunun anlamı, BM tarafından terörist örgütler olarak kabul edilen IŞİD ve El Kaide’nin uzantısı Nusra Cephesi gibi örgütlerle mücadelenin sürdürüleceği.

Suriye Destek Grubu görüşmesinden dikkat çeken ayrıntılar

Öte yandan, Amerikan ve Rus diplomatların daha dostane konuşmalar yaptıkları ve Kerry’nin Suriye’de çatışmaların sona erdirilmesini engelleyen tarafın Rusya ya da İran olmadığını söylerken Lavrov’un da ABD’ye Deyr Ezzor’a insani yardım ulaştırılması için birlikte çalışmaya gönüllü olmasından dolayı teşekkür ettiğinin altını çizmek gerekiyor.

Yine görüşmelerin planlananadan daha uzun sürmesi de diktat çekti. Yerel saatle akşam saat 19.00’da başlayan toplantı, beklenen 3 saat daha uzun sürerek gece yarısı tamamlandı.