Mülteci sorununa çözüm bulundu: Yapay ada şehir!

Hollandalı ünlü bir mimar, mülteci sorununa çözüm bulabilmek için Akdeniz’de ‘yapay ada şehir’ konsepti geliştirdi.

Mülteci sorununa çözüm bulundu: Yapay ada şehir!

Hollandalı ünlü bir mimar, mülteci sorununa çözüm bulabilmek için Akdeniz’de ‘yapay ada şehir’ konsepti geliştirdi.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Hollanda’daki dizayn ve mimarlık şirketi TD’nin patronu olan Theo Deutinger, Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilerin yaşayabileceği bir ‘ada-şehir’ tasarladı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, sadece geçtiğimiz hafta çoğu Suriyeli 1000’den fazla mülteci Akdeniz’de öldü ya da kayboldu. Soruna çözüm bulabilmek için birçok fikir ortaya atılıyor. En ‘cesur’ örneklerinden birisi ise Deutinger’e ait: Tunus sahilleri açıklarında, mültecilerin kendilerini Avrupa’da gibi hissedebilecekleri bir yapay ada şehir inşa etmek.

Kendi Anayasası olan ama AB korumasında bir şehir-devlet

Küresel ısınma sebebiyle deniz suyu altında kalma tehlikesiyle yüzyüze olan Hollanda’da, büyük kara parçaları inşa etme düşünceleri sıklıkla dile getiriliyor. Böyle bir projenin Akdeniz’de hayata geçirilebileceğini düşünen Deutinger, tasarımını ‘Afrika’daki Avrupa’ (EIA) olarak isimlendiriyor.

EIA’yı “İlk gerçek Avrupa şehri” olarak nitelendiren Hollandalı mimarın planına göre, yapay ada Tunus ve İtalya arasındaki deniz yatağına inşa edilebilir. Avrupa Birliği (AB), bu kara parçasını Tunus ve İtalya’dan 99 yıllığına kiralayabilir. Burada kendi anayasası, ekonomik ve sosyal sistemi olan ancak AB’ye bağlı ve AB’nin koruması altında yeni bir şehir-devlet oluşturulabilir. Deutinger, EIA’yı Tunus’ta yer almış antik şehir Kartaca’ya benzetiyor.

“AB için bir test alanı olabilir”

Hollandalı mimar, “EIA, Avrupa’nın bütününün bir parçası olan ancak hiçbir Avrupa devletine ait olmayan ilk şehir olabilir. Fransız ya da Hollandalı vatandaşların hiçbir zaman karşı oy kullanamayacağı bir AB Anayasası ile de yönetilebilir. EIA, mülteci sorunuyla baş edemeyen AB için bir test alanı olabilir” yorumunu yaptı.