'Muhaliflere' ABD'nin baskısına karşı Türkiye desteği

Suriye'de "barış görüşmeleri" için ABD'nin Riyad'daki "muhalefete" baskı yaptığı konuşulurken "muhaliflere" destek ise Türkiye'den geldi.

'Muhaliflere' ABD'nin baskısına karşı Türkiye desteği

Suriye’de “barış görüşmeleri” için mesai artarken, ABD’nin Riyad’daki “muhalefete” masaya oturması için baskı yaptığı konuşuluyor. Bu haberler karşısında “muhaliflere” destek ise Türkiye’den geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye muhalefeti YPG’yi istemiyor, kimse de bunu dikte edemez” dedi. Öte yandan Şam yönetimi de, “teröristlerle aynı masaya oturmayacağını” ilan etti.

AFP’de yer alan bir habere göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Riyad merkezli “muhalefet” grubuna, masaya oturmaları için baskı yapıyor.

Riyad “muhalifleri”nin şikayetleri

Riyad merkezli Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) üyelerinden Fuad Aliko, Kerry’nin haftasonu yapılan görüşmede, masaya oturmadıkları takdirde muhalifleri “dostlarını kaybetmekle” tehdit ettiğini söyledi.

Aliko, Cenevre müzakerelerine katılıp katılmayacaklarını belirlemek için yarın son kez toplanacaklarını da sözlerine ekledi. Aliko, Kerry’nin tavrının, ABD’nin artık “muhalifleri” siyasi ve askeri olarak desteklemeyeceğinin işareti olduğunu ileri sürdü.

Reuters’e konuşan HNC üyelerinden Salim el-Muslat ise, Rusya ve Suriye hükümetini barış görüşmelerinin önüne engel çıkartmakla suçladı.

HNC müzakerelere başlamak için hava saldırılarının durdurulmasını, “muhalif” kontrolündeki şehirlerde ordu kuşatmasının kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılmasını şart koşuyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/01/25/analiz-cenevrede-suriye-icin-muzakere-masasi-kurulacak-mi/

Çavuşoğlu: Suriye muhalefeti YPG’yi istemiyor, kimse de bunu dikte edemez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye barış görüşmelerinin, “muhalifler” ile masanın aynı tarafında YPG’nin de katılması ısrarı sebebiyle ertelendiğini doğruladı.

Çavuşoğlu, “muhaliflerin” YPG’yi istemediğinin söyledi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise görüşmelerin ‘kapsayıcı’ şekilde yapılmasını istediklerini belirtti ve ancak bu şekilde geçiş sürecinde beklenen sonucun alınabileceğini savundu.

Türkiye-AB Bakanlar Siyasi Diyalog Toplantısı’na verilen arada soruları cevaplayan Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye barış görüşmelerinin bir an evvel başlamasında fayda olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, “Çünkü ateşkesin bir an evvel sağlanması gerekiyor. Şu anda rejim güçlerinin, İran’ın da desteği ve Rusya’nın da havadan desteğiyle, sivillere yönelik saldırıları çok sayıda kadın ve çocuk dahil sivillerin ölümüne sebep oldu. Ama Suriye’de kesin çözüm, siyasi çözümdür. Bu konuda hepimiz hemfikiriz.” dedi.

“Muhalefeti sulandırmaya yönelik çabalar var”

“Riyad’da muhalefet toplandı, kendi koordinatörünü ve müzakere heyetini belirledi. Şimdi rejim de kendi müzakere heyetini belirledi. Bu süreçte özellikle muhalefeti sulandırmaya yönelik çabalar var. Bazı ülkelerin çabaları var. Biz buna karşıyız. Muhalefet de buna karşı.” diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Özelikle de YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek, bu süreci akamete uğratmaktır. Bunu isteyen bazı ülkeler olabilir ama bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım. Şu anda Riyad’daki muhalefet YPG ve rejim yanlısı ‘sözde’ muhalefetin kendi içlerinde olmasını istemiyor. Kimse de bunu dikte edemez. Zaten rejimin kuklası olan diğer önerilen isimler çok istiyorlarsa rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli.”

“YPG olacaksa IŞİD ve Nusra Cephesi de olsun”

Çavuşoğlu, YPG ile IŞİD ve Nusra Cephesi’ni de bir tutarak, “Suriye’de kontrol ettiği alan bakımından YPG önemliyse o zaman IŞİD de bir terör örgütüdür. O da Suriye topraklarının yaklaşık yüzde 40’ını şu anda kontrol ediyor. El Nusra da belli bir bölümünü kontrol ediyor.” diyen Çavuşoğlu, “Dolayısıyla terör örgütleri ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım. Terör örgütlerinin müzakere heyeti içinde olmaması gerekiyor. BM ve temsilcileri, arazideki her grupla veya koalisyonun içindeki ülkeler her grupla istediği zaman görüşebilir, görüş alışverişinde bulunabilir. Biz bu konuda kimseye bir şey dikte edemeyiz Türkiye olarak. Ama şu bir gerçek ki, Riyad’daki muhalefet, kendi arasında terör örgütlerini ve rejimin sözde muhalif (destekçilerini) görmek istemiyor. Bunu da kabul etmiyor. O nedenle görüş ayrılıkları var. Ama tüm ülkelerin bir an evvel Suriye’de ateşkesin sağlanması ve siyasi müzakereler ve çözüm için üzerine düşen görevi yapması gerekiyor.” dedi.

Suriye’den “teröristlerle masaya oturmayız” resti

Öte yandan Suriye hükümetinin Cenevre’deki müzakerelerde silahlı grupların temsilcilerinin yer alması durumunda görüşmelere katılmayacağı bildirildi. Lübnan’da yayımlanan ed-Diyar gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Suriye hükümet temsilcilerinin “teröristlerle” müzakere masasına oturmayacağını vurguladığını belirtti.

Yakın Doğu Haber’in haberine göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura’nın, Esad’ın “Teröristlerle müzakere masasına oturmayacağız” şeklindeki sözünü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ilettiği ifade edildi. Steffan De Mistura, Suriye hükümetinin Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde belirlenen heyette İslam Ordusu adlı silahlı grubun liderlerinden Muhammed Alluş’un yer almasına itiraz ettiğini söyledi.