Morales'ten Obama'ya sert çıkış: Gülünçsünüz!

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD'nin uyuşturucu kaçakçılığı üzerinden ülkesini suçlamasına sert yanıt verdi.

Morales'ten Obama'ya sert çıkış: Gülünçsünüz!

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD Başkanı Barack Obama’yı geçtiğimiz Pazartesi günü Beyaz Saray tarafından yayınlanan “yıllık uyuşturucu trafiği raporu” sebebiyle sert bir şekilde eleştirdi ve raporun gülünç olduğunu ifade etti.

Yayınlanan rapor üzerinden Obama yaptığı konuşmada, 17’si Latin Amerika’da olmak üzere 22 ülkenin dünya üzerindeki uyuşturucu trafiğinde yer aldığını söylerken, özellikle Bolivya, Venezuela ve Burma’nın uyuşturucu karşıtı mücadeleyi zayıflattıklarını ve son 12 aylık zaman diliminde uluslararası kurallara uymadıklarını iddia etti.

Rapora ve Obama’nın değerlendirmesine sert yanıt veren Morales ise ABD’nin kendi ülkesini politik sebeplerle hedef tahtasına koyduğunu söylerken, Bolivyalı yetkililer kara listeye alınan ülkelerin ABD destekli uyuşturucu politikasına karşı çıktıklarını dile getirdi.

Morales konu ile ilgili attığı tweet’lerde ise şu vurguları yapıyor:

“Rapor gülünç. ABD öncelikle gizli bankacılık faaliyetlerini askıya almak, vergi cennetlerini ortadan kaldırmak ve silah üretmeyi ve başka ülkeleri işgal etmeyi durdurmak zorunda.”

“ABD’nin dünya üzerindeki en büyük uyuşturucu tüketicisi ülke olarak diğer ülkelerin uyuşturucu karşıtı mücadelelerini reddetmesinin ahlaki hiçbir yanı bulunmuyor.”

“Uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelede ABD tarafından tanınmanız için yeni sömürgeci, emperyalizm ve kapitalizm yanlısı olmanız gerekiyor.”

screenshot-2016-09-15-02-04-16screenshot-2016-09-15-02-05-24 screenshot-2016-09-15-02-09-21

Bununla birlikte Morales ve Bolivya Otonomi Bakanı Hugo Siles, birçok ABD yanlısı ülkenin uyuşturucu kaçakçılığına karşı kurallara uymayarak trafiği arttırdıklarına ancak kara listede yer almadıklarına işaret ediyor. Buna rağmen Bolivya hala kara listede tutuluyor.

Bolivya’nın uyuşturucu karşıtı mücadelesi

Bolivya uyuşturucu maddelere ve kaçakçılığına karşı mücadelede kendi yasalarını ve yöntemlerini kullanıyor. Bu çalışmalarında geçtiğimiz yıl aldıkları pozitif sonuçlar ve koka ekimindeki düşüş Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından da tescil edilmiş durumda.

Bolivya yasal olarak tıbbi ve geleneksel amaçlar (koka çayı gibi) için koka üretimi yapıyor. Bu durum ve Bolivya’nın uluslararası yasaklardan muaf olması ABD’yi sürekli olarak rahatsız eden bir durum olarak gündeme geliyor.

Bilindiği üzere Evo Morales’in eski bir koka çiftçisi olarak yasadışı uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığı ile mücadelede devrimci ve insancıl bir yaklaşım sergilediği tüm dünya tarafından kabul edilen bir gerçek.

Morales, ABD’nin uyuşturucuya karşı mücadeleyi bahane ederek bölgeyi ve Latin Amerika’yı daha fazla askeri ve siyasi olarak kontrol etmek istediğini de vurguluyor.