Morales: Dost ülkelerde yaşananlar moralinizi bozmasın

Bolivya, Evo Morales'in 2019 yılında başkanlık için tekrar aday olup olamayacağını belirleyecek referanduma hazırlanıyor.

Morales: Dost ülkelerde yaşananlar moralinizi bozmasın

Bolivya’da, Sosyalizm Hareketi’nin (MAS) lideri ve 2006’dan beri Bolivya Devlet Başkanlığı görevini sürdüren Evo Morales’in 2019 yılında başkanlık için tekrar aday olup olamayacağını belirleyecek referandum 21 Şubat’ta yapılacak.

Bolivya’da 2009 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı üst üste en fazla iki dönem yapılabiliyor. Bolivya Yüksek Mahkemesi, 2013 Nisanı’nda Evo Morales’in 2005 seçimlerindeki adaylığının anayasa değişikliğinden önce olması nedeniyle anayasada belirtilen kısıtlamaya tabi olmadığına karar vererek Morales’in 2014’te bir kez daha seçilmesinin önünü açmıştı.

Ancak 2014 seçimleriyle Morales üst üste ikinci kez devlet başkanlığı görevine seçilmiş oldu. Evo Morales’in 2019’da yapılacak seçimlerde aday olabilmesi için Bolivyalıları ‘evet’ demeye ikna etmesi gerekiyor.

Morales: Dost ülkelerde yaşananlar moralinizi bozmasın

Son dönemde Arjantin ve Venezuela’da üst üste sağcı partilerin seçimlerden zaferle çıkması sonrasında 2000’li yıllarda Latin Amerika’ya egemen olan sol rüzgarın tersine dönüp dönmediği tartışılırken Morales, halka reformlara ve ülkenin sosyalizm altındaki daha büyük, uzun vadeli hedeflerini destek olma çağrısında bulunuyor.

Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera ise referandumda Morales’in tekrar aday olmasının önünü açacak anayasa değişikliğine halkın onay vereceğinden umutlu. Linera, “Açık olacağım, bir B planımız yok. Her zaman tabandan başladık. Alçakgönüllülük, mütevazilik ve emeğimiz ile yükseldik. Kazanacağız, kendimize güvenimiz tam.” diyor.

MAS yerel seçimlerde kaybettiği büyük şehirlere odaklandı

MAS, Bolivya’nın başkenti La Paz’da gençliğe dönük yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. La Paz kenti 2010 yılından beri merkez sol Sol.bo’nun elinde ve 21 Şubat referandumu için “Hayır” kampanyası yürütülmekte. MAS ise ev ev, kapı kapı dolaşıp “Evet” kampanyasını örgütleyeceklerini, La Paz gençliğine 2005 yılından beri ülkenin neleri başardığını anlatacaklarını söylüyor.

Ayrıca referandumun Evo Morales’in Bolivarcı reformlarının devamına halkın onay verip vermeyeceği konusunda belirleyici rolü bulunuyor. Morales’in lideri olduğu ve 2006’dan beri ülkede iktidarda bulunan MAS mecliste de üçte ikilik bir çoğunluğa sahip.

Morales’e destek “evet” oyuna dönüşecek mi?

Morales, araştırma şirketi Ipsos tarafından en son Kasım ayında yapılan bir ankete göre yüzde 66 civarında bir halk onayına sahip.

Yine Ipsos’un Ekim ayında yaptığı referandum anketinde ise “evet” diyenler yüzde 46-49 düzeyindeyken, halkın yüzde 39-45’inin “hayır” diyeceği ve yüzde 9-11 arasında da kararsızların olduğu açıklanmıştı. Ankette, Morales’in kırsal bölgelerde yüzde 61’e ulaşan desteğinin kentlerde ise “hayır” diyenlerle birlikte yüzde 44 düzeyinde olduğu da söylenmişti.

37 örgüt kayıtlı olarak kampanya yürütecek

Bolivya Seçim Kurulu sözcüsü yaptığı açıklama ile 37 örgütün 21 Şubat referandum sürecinde kampanya yürütmek için kaydolduğunu belirtti. Bu 37 örgütün 22’si Evo Morales’in “Referandum için Evet” kampanyasını desteklerken 15 kurum hayır kampanyasını destekliyor. Bolivya’da demokratik kitle örgütlerinin seçim kampanyası yürütmesi için kayıt yaptırmalarına gerek olmamakla birlikte, kayıt yaptıran örgütler kamuya ait basın araçlarında ücretsiz olarak kampanya duyurularında bulunabiliyor ve oy verme sürecinin bütününü denetleyebiliyor.

Hayır cephesi ABD’den gelen paraları bölüşme kavgasında

Evo Morales, referandumda ‘hayır’ kampanyasını örgütleyenlerin ABD tarafından finanse edildiğini söylerken, ülkenin sağcılarının bu finansal desteğin nasıl bölüşüleceği hakkında kavgaya tutuştuklarını söylüyor.

Morales, haklarında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle ABD’ye sığınan eski devlet başkanı Gonzalo Sanchez de Lozada ile eski danışmanı Carlos Sanchez Berzain ve Manfred Reyes Villa gibi Amerikancı muhalefetin liderlerine atıfta bulunan Morales, “Paranın ABD’ye kaçan yozlaşmış suçlular tarafından mı yoksa ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından mı gönderildiğini bilmiyorum” diyor.

Bolivya’da da muhalefet ABD’li Ulusal Demokrasi Enstitüsü ile sürekli bir bağ içerisinde ve ülkedeki ABD elçiliğinin de sağcı muhaliflere “evcil hayvanları” gibi davrandıkları söyleniyor.