MİT'in 6 ayda 15 darbe ihbarı aldığı ortaya çıktı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın darbe girişimi istihbaratı almasına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Binali Yıldırım'a geç haber vermesi tartışmasına yeni bir boyut eklendi.

MİT'in 6 ayda 15 darbe ihbarı aldığı ortaya çıktı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın darbe girişiminden istihbarat almasına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve Başbakan Binali Yıldırım’a geç haber vermesiyle ilgili olarak, “2016 yılı içinde 15 darbe girişimi ihbarı alınmış ancak doğru çıkmamıştı.” dedi.

Darbe girişiminin Erdoğan ve Yıldırım’a geç haber verilmesindeki nedenin asılsız darbe ihbarlarıyla ilgiliolabileceğine dikkat çeken Selvi, darbe girişimini eniştesinden öğrendiğini söyleyen Erdoğan’ın “İstihbarat zafiyeti var” şeklindeki sözlerine ilişkin olarak da “Darbeden saatler önce alınan ihbar dahi işe yaradı. MİT Müsteşarı’nın Genelkurmay’a gitmesinden şüphelenip darbenin saatini öne çektiler. Eğer akşam 21.00’de değil de gece 03.00’te harekete geçseler, 16 Temmuz sabahı darbeye uyanabilirdik” dedi.

Abdulkadir Selvi’nin Hürriyet gazetesinin bugünkü (9 Ağustos 2016) nüshasında yayımlanan “Darbecilerin haberleştiği sistem” başlıklı yazısının o bölümü şöyle:

 

YAŞ toplantısı nedeniyle darbe tarihinin öne çekildiği üzerinde duruluyor. Ama darbe planının önceden hazırlandığı noktasında ittifak ediliyor. Darbe planının 17 Şubat’ta tamamlandığı, daha sonra güncellendiği söylenmişti. Tüm bunlara rağmen darbe ne MİT’e ne Emniyet İstihbarat’a ne de Jandarma İstihbarat’a sızmadı. 12 Eylül’de darbe planı MİT’in uçağıyla dağıtılmış fakat Başbakan’a haber verilmemişti. Bu kez öyle bir durum yoktu. 2016 yılı içinde 15 darbe girişimi ihbarı alınmış ancak doğru çıkmamıştı. 15 Temmuz günü alınan darbe ihbarının teyit edilmesindeki ısrar belki de buradan kaynaklanıyordu. Darbeden saatler önce alınan ihbar dahi işe yaradı. MİT Müsteşarı’nın Genelkurmay’a gitmesinden şüphelenip darbenin saatini öne çektiler. Eğer akşam 21.00’de değil de gece 03.00’te harekete geçseler, 16 Temmuz sabahı darbeye uyanabilirdik.