MİT Meclis'e "darbe tehlikesi yok" demiş

MİT'in 15 Temmuz darbe girişimi öncesi Meclis İstihbarat Komisyonu'na "darbe ihtimali yok" dediği öğrenildi.

MİT Meclis'e

15 Temmuz darbe girişimi öncesi, MİT mensuplarına ‘Fethullahçı askerlerin darbe yapabileceği’ iddiaları sorulmasına karşın istihbaratçıların böyle bir ihtimalin olmadığını aktardığı iddia edildi.

Sözcü’den Saygı ÖZTÜRK’e konuşan TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Engin Özkoç ve Tuncay Özkan, 15 Temmuz öncesi Fethullahçıların darbe yapacağına ilişkin söylentiler olduğunu, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nda bu iddiayı toplantıya katılan istihbaratçılara sorduklarını, MİT mensupları tarafından ‘Fethullahçıların yakın kontrol altında tutulduğu, böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığı’ cevabını aldıklarını ifade ettiler.
Özkan ve Özkoç ayrıca şunları aktardı;

‘5 satırlık cevap verdiler’

2014 İstihbarat raporunda FETÖ ile ilgili neden bilgi olmadığını sorduk, yanıt olarak, 2015 İstihbarat Raporu’na 5 satırlık bir cevap koydular. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tehlikesinin olmadığını yazmışlar. Komisyona doğru bilgi verilmiyor. Denetimden kaçılıyor. Komisyonun kuruluş amacına uygun çalıştırılması için girişimlerde bulunacağız. FETÖ tehlikesini bizim görmemize rağmen, istihbarat kuruluşlarının görmemesini hayret ve üzüntüyle karşıladık.

‘Gizli yönetmelikle her konuyu devlet sırrı haline getirdiler’

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, MİT’e verilen özel yetkilerden sonra TBMM’de bu kadar geniş yetkilerin millet adına denetlenebilmesi için kurulmuş bir komisyon. MİT’i, MASAK’ı, Jandarma ve Emniyeti denetleyebilecek bir komisyon. Ancak gerçekler böyle değil. İlk günden bu yana muhalefetin sorularından rahatsızlık duyuyorlar. Gizli yönetmelikle ‘devlet sırrı’ yasasının anlamı genişletip, devlet sırrını her konuyu kapsar hale getirdiler.

‘Patlatılan bombalardan MİT’in haberi var’

Bombaların patladığı, onlarca insanımızın, kadın ve çocukların cesetlerinin sokaklara dağıldığı bir dönemde TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nda, sorduğumuz her soruya ‘yetkimiz dahilinde değildir’ karşılığı veriliyor. Fethullahçı Terör Örgütü’yle ilgili tüm kaygılarımızı ifade etmemize rağmen gelen bürokratlar sorularımızı geçiştiriyorlar. Atanmışlar mutlaka milletin temsilcisi olan siyasiler tarafından denetlenmeli. Patlatılan bombalardan MİT’in, emniyetin ve jandarmanın önceden bilgisi var. Ancak bunu istihbarat birimleri önleyemiyorlar.

‘Ya görevlerini yapmıyorlar ya da vatana ihanet ediyorlar’

CHP’li üyeler olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz’in toplantılara katılmasını istedik. Israrlarımıza rağmen gelmiyorlar. Eğer bu ülkede, MİT Müsteşarı Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Lekesiz’in haberi olmadan darbe kalkışması yaşanıyorsa bunun iki nedeni vardır. Ya görevlerini yapmıyorlar ya da vatana ihanet
ediyorlar.

‘Fidan istifa etmeli’

Ülkenin Cumhurbaşkanı FETÖ’cü darbe girişimini eniştesinden, Başbakan yakınlarından öğreniyor. Bunun sorumlusu MİT’tir. Cumhurbaşkanı ‘Dereden geçerken at değiştirilmez’ mantığıyla MİT Müsteşarını değiştirmiyorsa, ortada kaygı verici bir durum vardır. Vicdanların rahatlatılması ve toplumun önünü görebilmesi için MİT Müsteşarı Fidan görevinden istifa etmeli veya azledilmelidir.