Mistura: Ateşkes ile Suriye'de şiddet ciddi şekilde azaldı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ateşkes ile birlikte Suriye'de çatışmaların gözle görülür bir şekilde azaldığını bildirdi.

Mistura: Ateşkes ile Suriye'de şiddet ciddi şekilde azaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de, ABD ve Rusya’nın anlaşmasıyla yürürlüğe giren ateşkesin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Halep’te durumun dramatik şekilde düzeldiğini belirten Mistura, “Dün Suriye’de gün batımından sonra hava saldırıları ve muhalefet tarafından havan topu bombardımanı olduğuna dair iddiaları da içeren belli derecelerde şiddetin devam ettiğini gördük. Fakat şunu açıkça söyleyebilirim ki bu sabah itibariyle gelen haberlere göre şiddet kayda değer şekilde azaldı.” dedi.

Suriye’nin başkenti Şam’da da durumun sakin olduğunu ifade eden Mistura, Rastan’da sınırlı da olsa Suriye devlet güçleriyle silahlı cihatçı güçler arasında çatışmalar yaşandığına dair bilgiler aldıklarını belirtti.

Ateşkesin 24 saati doldurduğuna dikkati çeken Mistura, “Ateşkes öncesi günlerle kıyaslandığı zaman Suriye’de şiddetin ciddi şekilde azaldığından şüphemiz yok” diye konuştu.

Türkiye’deki tırlar hareket etmedi

Mistura, bir soru üzerine, Türkiye’de bulunan ve insani yardım taşıyan BM tırlarının Suriye’ye hareket ettiğine dair kendisine herhangi bir bilgi ulaşmadığını belirterek, “BM olarak biz hazırız, diğer tarafların yapması gereken bazı ev ödevleri var. Fakat tırlar henüz hareket etmedi” ifadelerini kullandı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, bugün yaptığı açıklamada, BM’nin gıda yardımını kapsayan insani ilk teslimatlarının Halep’in doğusuna Türkiye sınırından ulaştırılacağını belirtmişti.

Suriye’den Türkiye’ye Halep konusunda uyarı

Suriye hükümeti daha önce Türkiye’yi, Halep’e kentine insani yardım malzemelerini, kendisi ve Birleşmiş Milletler (BM) ile eşgüdüm içinde göndermesi yolunda uyarmış, aksi takdirde söz konusu yardım malzemelerinin Halep’e erişimine izin verilmeyeceği bildirmişti.

De Mistura ise Şam yönetiminin, BM’nin insani yardımlarının kesintisiz şekilde Halep’e ve kuşatma altındaki diğer bölgelere ulaştırılabileceği yolunda kendilerine güvence vermesi gerektiğini söyledi.

BM, insani yardımların teslimine Çarşamba günü başlamayı umuyor.

Rusya’dan muhaliflere suçlama

Öte yandan, Rusya Suriyeli cihatçıları ateşkesi şu ana dek 20’den fazla kez ihlal etmekle suçluyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD’den, çatışmalara son vermeleri için muhalifler üzerindeki etkisini kullanmasını istedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, silahlı grupların provokasyonlarının Rusya ve ABD’nin Suriye’de çatışmasızlık ilanı için geliştirdikleri inisiyatifi sekteye uğratabilecekleri belirtildi.

Rusya, Suriye’nin kuzeyinde insani yardım malzemelerinin nakledileceği hatta asker konuşlandırmış durumda.

(AA&BBC Türkçe)