Mini Anayasa Komisyonu: 7 madde üzerinde anlaştık

AKP, CHP ve MHP'nin katılımıyla oluşturulan Mini Anayasa Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Mini Anayasa Komisyonu: 7 madde üzerinde anlaştık

TBMM Anayasa Komisyonu’nun AKP, CHP ve MHP’li üyeleri mini anayasa konusunda yaptıkları toplantıdan sonra açıklama yaptılar. Komisyonun CHP’li üyesi Bülent Tezcan, “7 madde üzerinde uzlaştık” dedi. Mini anayasa çalışmasında uzlaşılan maddeler arasında, Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) Jandarma Genel Komutanı’nın çıkarılması ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile Askeri Yargıtay’ın kaldırılması da bulunuyor. Mini anayasa paketi AKP, CHP ve MHP Genel Başkanları’na sunulacak.

AKP’li Gül ise, “Çalışmalarımızı tamamladık. Uzlaştığımız maddeler, Sayın Genel Başkanlarımıza ileteceğiz. Genel Başkanlarımızın yapacağı çalışmalar sonucu bunun yasalaşacağını düşünüyoruz. 7 maddede uzlaşma sağladık. Birkaç madde daha artabilir. Bunların kararlarını partilerin yetkili kanalları verecekler. Çalışmayı nihayete erdirdik” dedi.

CHP’li Tezcan: Samimi bir çalışma yürüttük

CHP’li Bülent Tezcan da çalışmalarda 7 maddede mutabakata varıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“7 Maddede mutabakata vardık. Mutabakata varmadan önce birçok maddeyi elden geçirdik. Nerelerde hangi noktalarda birbirimize yakınlaştığımızı tespit ettik, gördük. 7 madde dışında da birkaç maddede mutabakat olabileceği düşüncesi gelişti ama tabi bizim komisyon olarak esaslı çalışmamız tamamlandı. Bitirdiğimiz kısmını aktaracağız. Sonra bu çalışmalar bir parlamento süreci içinde Meclis’e getirilmesi konusu gündeme gelecek. CHP olarak en başından beri tutumumuz aynı. Samimi bir çalışma yürüttük. Bütün açıklığıyla düşüncelerimizi ortaya koyduk. Süreç bitmiş değil. Sayın Genel Başkanlara uzlaştıktan sonra belki yeni eklemeler, düzenlemeler, ilaveler yapılabilir.”

“Değişiklik yapılan maddeler ağırlıklı yargı ile ilgili”

Komisyon üyeleri uzlaşılan maddelerin hangileri olduğu konusunda bilgi vermezken, Bülent Tezcan “7 madde ağırlıklı olarak yargıyla ilgili bölümdeki maddelerdir. HSYK ile ilgili tam bir mutabakat sağlanamadı henüz farklı görüş ayrılıkları var onlar muhafaza ediliyor” dedi.