Milli Savunma Bakanı'ndan yeni KHK ve 'firari' askerlerle ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimi sonrası firari durumda olan askerler ve yeni yayınlanacak KHK ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı'ndan yeni KHK ve 'firari' askerlerle ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimi sonrasında TSK’da 133 general, 2 askeri ateşe, ve 162 askerin firarda olduğunu açıkladı. Bakan Işık, Habertürk’teki konuşmasında, yeni KHK’nın hazır olduğunu ve TSK’nın yeniden yapılanmasıyla ilgili önceki düzenlemelerde bazı ‘teknik’ düzeltmelere gidileceğini açıkladı.

Bakan Işık’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Firari askerler ve ihraçlar

133 general firarda, 2 askeri ateşe, 162 asker firarda. Firari ateşeler için İtalya’yla temaslar başladı.

TSK’dan ihraç edilen 3 bin 185 kişi ihraç edildi. 151’i general ve amiral. İhtiyaç duyulduğu zaman, adli süreç de devam ediyor, bu verilerle devam edebilir.

Yeni KHK

Kararname hazır. Temel önceliğimiz TSK’nın 265 pilot ihraç edildi, acil durumlarda yetecek pilotumuz var ama olması gerekenin altındayız. Dolayısıyla bazı düzenlemeler yapıyoruz. FETÖ’nün zorla ayrılmasına neden olduğu, sınıf subaylarının dönüş hakkı gibi pek çok düzenlemeyi içeren bir kararname olacak. Önceki KHK’deki bazı teknik düzeltmeler olacak. Bu KHK hazır, yayınlanmasını bekliyoruz.

Daha önce Milli Savunma Bakanlığı ile kuvvet komutanlığı ilişkisini düzenlemiştik. Genelkurmay ile ilişkiler vardı. Bazı netleştirmeler yapıyoruz. Genelkurmay asli işlerinde kuvvet komutanlıklarıyla emir-komuta zinciri içinde çalışacak. Orada oluşan bazı tereddütleri giderecek düzenlemeler.

Kararnamenin mimarisi oluşturulurken, önceden yapılan çalışmalar değerlendirildi. Kararname çıkarma yetkisi Bakanlar Kurulu’nda. Kurul yetkiyi inceler. Bu KHK’dir, bunun yetkisi hükümettedir ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yürürlüğe girer. Bu Sayın Cumhurbaşkanı ile yapılan toplantı sonucu ortaya çıkmıştır. Genelkurmay’ın görüşü alındı, alınmadı yersiz bir tartışma.

TSK’nın yapılanması

Türkiye çok uzun yıllar maalesef iç tehdit öncelikli savunmayı benimsemiş. TSK’nın yapılanması da iç tehdit öncelikli oluşturulmuş. Bunu özellikle, günümüz Türkiyesinde geçerli olmadığını biliyoruz. Türkiye artık dış tehdit ve asimetrik tehdidi ön plana alan savunma konseptine ihtiyaç var. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde çalışma yapıldı, ancak akamete uğratılması için çalışma yürütüldü bazı odaklar tarafından. Bunu yeniden getirmek istiyoruz. TSK’nın buna göre yapılandırılması, birliklerin buna göre konuşlandırılması, hangi birliğin ne kadar ihtiyacı var, hangi teknoloji ne kadar silha bulundurmalıyız. Buna göre şekillenecek.

Mağdur subayların durumu

Mağdur edilen insanların durumu için çalışma başlatılmıştı. Ben de ‘Hangi safhada’ diye sorduğumda ‘Kurum görüşleri alınıyor’ denilmişti. Önümüzdeki acil çalışmalar bitirildikten sonra, hangi adımları atabiliriz, diğer partilerin görüşlerini aldıktan sonra neticelendireceğiz. Ancak acil konular var şu anda.

Pilot ihtiyacımız olduğu için acil düzenleme yapıyoruz. İnsanlarımız güven içinde olsun. Ancak dünya standartlarını yakalamalıyız. Bu atama döneminde, 15 Temmuz’dan sonraki dönemde, daha önce Balyoz’da mağdur edilmiş bazı askerler terfi ettirildi ve önemli görevlere atandı. Hükümetimizin tavrı belli, mağduriyetleri giderecek adımlar atacağız.

Askeri liselerin kapatılması

Şu andaki bir gerçek bu askeri liseler çok uzun yıllardır bu yapının kontrolünde. Sınav sorularının çalındığı gerçek. Yaverin açıklamalarında 1989 yılda olduğunu söylüyor. Bu sistematik hale getirilmiş. Gelişmiş ülkelerde lise çağındaki çocuktan asker yetiştirme işi yok. Daha gelişimini tamamlamamış, kimliğini ve kişiliğini oluşturmamış, sosyalleşme döneminde alıyorsunuz askeri okulda yetiştiriyorsunuz. Burada demokratik anlayışı geliştikten sonra asker olması demokratik ülkelerin tercihi. Liseyi bitirmiş, kişisel gelişimini tamamlamış, sosyalleşmiş, demokratik anlayışı benimsemiş çocuklardan (Harp Okulu’na) aldığımızda, darbe anlayışının değişeceğine inanıyoruz.