Milli Savunma Bakanı'ndan Musul açıklaması: Türkiye olarak göreve hazırız

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık önümüzdeki günlerde başlayacak olan Musul operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı'ndan Musul açıklaması: Türkiye olarak göreve hazırız

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Antalya Valiliği ziyaretinde, koalisyon güçlerinin Rakka ve Musul’a yönelik 2 büyük operasyon planı olduğunu belirtti.

Musul operasyonu ile ilgili Türkiye’nin çekinceleri geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Almanya, Fransa ve ABD’nin desteklediği operasyonda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmergesi ve Irak Ordusu’nun aktif görev alacağı biliniyor. Emperyalist güçler cenahında ise Türkiye’nin Musul operasyonda alacağı rol konusunda net bir yaklaşım bulunmuyor.

Musul operasyonu için Fransa topçu birliklerini Irak’a göndermiş, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle Basra körfezinde yerini almıştı.

Irak Meclisi ise bugün aldığı kararla Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığını tanımadığını karar altına almıştı.

“Musul operasyonu Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor”

Musul’a operasyon konusunda Bakan Fikri Işık, şöyle konuştu:

“Koalisyon güçlerinin önümüzdeki kısa süre içerisinde planlandığı iki büyük operasyon var. Rakka ve Musul operasyonları. Özellikle Musul operasyonu Türkiye açısından çok kritik. Bunun birkaç sebebi var ama bizim açımızdan sonuçları itibariyle en önemli sebeplerden biri, eğer Musul’da operasyon iyi planlanmazsa ve birtakım güçlere dayanarak Musul’un demografik yapısı dikkate alınmadan bir operasyon yapılırsa bu 1 milyon insanın Musul’dan göç etmesi anlamına gelir. Bu göç eğer Irak topraklarında durdurulmazsa bu insanların geleceği yer Türkiye’dir. Dolayısıyla Musul operasyonu Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor.”

“Musul’da demografik yapı değişikliği olmamasını önemsiyoruz”

Bu operasyonun artık Avrupa’yı da ilgilendiren bir boyuta geldiğini anlatan Bakan Işık, şunları söyledi:

“Başta ABD olmak üzere koalisyon bu Musul operasyonunu iyi planlamazsa, Musul’dan çıkacak insanlar Irak topraklarında iskan edilmezse, bu insanların çok büyük oranda gideceği yer Türkiye sınırıdır. Geleceği yer Türkiye’dir. Bunun Türkiye açısından taşınması çok çok zor bir yükü getireceği ortada. Bunun Türkiye’nin taşımaması durumunda Avrupa’ya taşacağı da bir gerçek. Dolayısıyla Musul operasyonunu PYD/PKK unsurlarının kullanılmaması açısından son derece önemli görüyoruz. Gerekse de o bölgenin kendi asli unsurlarının Musul operasyonuna katılmasını ve sonrasında orada demografik bir yapı değişikliğine gidilmemesini Türkiye olarak çok önemsiyoruz.”

“Türkiye olarak göreve hazırız”

Bu operasyon dolayısıyla oluşacak göç hareketinin de mutlaka Irak toprakları içinde iskan edilerek düzenlenmesini istediklerini söyleyen Bakan Işık, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak biz göreve hazırız. Bu operasyonun planlaması aşamasında mutlaka ama mutlaka bu göçün dikkate alınması, Türkiye’nin taşıyamayacağı bir yükü Türkiye’nin üzerine yıkılmaması. Bunun içinde operasyonun başından itibaren Türkiye’yle çok yakın bir koordinasyon içerisinde çalışılması, gerektiğinde Türkiye’nin tüm kurumlarından destek alınması önemli. Önümüzdeki kısa bir sürede başlaması öngörülüyor Musul operasyonunun. Oluşacak göç dalgasına karşı tedbirleri şimdiden müttefiklerimizin çok iyi değerlendirmesini bekliyoruz.”