Michael Jordan'dan siyahlara dönük polis şiddetine hayalkırıklığı yaratan açıklama

Ünlü basketbolcudan hayalkırıklığı yaratan açıklamalar geldi.

Michael Jordan'dan siyahlara dönük polis şiddetine hayalkırıklığı yaratan açıklama

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük basketbol oyuncularından birisi sayılan Michael Jordan, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki siyahilere dönük polis şiddetini hedef alarak sessizliğini bozdu; ancak bunu yaparken, polisleri de korumayı ihmal etmedi.

Başta siyahilere karşı olmak üzere ırkçılığın oldukça kuvvetli olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde, son zamanlarda polis kuvvetlerinin siyahi ABD vatandaşlarına dönük uyguladığı şiddet giderek artmakta. Neredeyse her gün suçsuz siyahi ABD vatandaşları, polislerin keyfi şiddetine maruz kalarak öldürülüyor.

ABD’de siyahilere dönük polis şiddetinin iyice azıttığı bu günlerde ABD kamuoyu, siyahilere dönük polis şiddetini tartışırken, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük basketbol oyuncularından birisi sayılan Michael Jordan da bu tartışmaya ‘ne şiş yansın ne kebap’ diyerek “sağduyu” çağrısıyla katıldı.

Michael Jordan ABD kamuyouna şu sözlerle seslendi:

“Anlamsız bir şiddet eylemine kendi öz babasını kaybeden gururlu bir Amerikan ve de siyahi birisi olarak, Afro-Amerikanların, kanun güçleri tarafından öldürülmesinden ötürü derin üzüntü duyuyorum. Aynı zamanda polislerin korkakça öldürülmesine de öfkeleniyorum. Sevdiklerini kaybeden ailelerle birlikte yas tutuyorum, onların acılarını çok iyi biliyorum.”

“Ben insanların ırksal aidiyetlerinden ve etnik kimliklerinden bağımsız olarak herkese sevgi ve saygı gösterilmesi gerektiğini öğreten bir ailede büyüdüm. Bu yüzden, son dönemlerde artan insanları ayırıcı söylemlerden ve ırkçı gerginliğin yükselmesinden derin üzüntü duyuyorum. Biliyorum ki bu ülke bundan daha iyi ve daha fazla sessiz kalamam. Farklı renklerdeki insanların eşit ve adil davranılmasını sağlamak, aynı zamanda, her gün bizlerin güvenliği için canlarını tehlikeye atan polis kuvvetlerinin saygı duyulması ve desteklenmesi için çözümler bulmalıyız.”

Michael Jordan’ın bahsettiği çözüm ise, Polis Şefleri Derneği ve ABD’deki beyaz olmayan azınlıkların haklarını savunan NAACP adlı sivil toplum kuruluşuna 1 milyon $’lık bağışta bulunmak.