Meteordan 50 milyon yıl önce sayıları azalmış

ABD’de bir araştırma, meteor çarpması sonucu soylarının tükendiği sanılan dinozorların, bu çarpışmadan 50 milyon yıl önce sayılarının oldukça azaldığını ortaya koydu.

Meteordan 50 milyon yıl önce sayıları azalmış

ABD’de bir araştırma, meteor çarpması sonucu soylarının tükendiği sanılan dinozorların, bu çarpışmadan 50 milyon yıl önce sayılarının oldukça azaldığını ortaya koydu.

ABD’li PNAS bilim dergisinde yayımlanan bir araştırma, 10 kilometre genişliğinde bir meteorun Dünya’ya 66 milyon yıl önce çarpması sonucu soylarının tükendiği tahmin edilen dinozorların, bu çarpışmadan 50 milyon yıl önce sayılarının önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.

Dinozorların, hızlı değişen çevre koşullarına uyum sağlayamadıkları için sayılarının önemli ölçüde azaldığı ifade ediliyor.

Araştırmaya göre 230 milyon yıl önce Dünya çok daha ılık ve ağaçlık bir yerken, çevre koşulları gitgide değişti. Serinleyen hava ve değişen su seviyesi dinozorları olumsuz etkiledi.

Araştırmacılar, dinozorların ilk kez ortaya çıktıkları tahmin edilen 231 milyon yıl öncesinden başlayarak meteor çarpmasına kadar geçen süreyi, günümüze kadar ulaşabilen fosilleri kullanarak incelemeye aldı.

Buna göre yeni türler çok hızlı çoğalırken, günümüzden 160 milyon yıl önce dinozor nufüsu ilk kez ciddi ölçüde azalmaya başladı.

Türlerin soyunun tükenmeye başlaması ise, ilk kez 120 milyon yıl önce gerçekleşti.

Araştırmadan Dr. Manabu Sakamoto, “Bu sonuçları beklemiyorduk” ifadesini kullandı.

Araştırmacılar çevre koşullarının dinozor sayısını düşürdüğünü düşünse de, soyun tamamen tükenmesinin meteor çarpmasıyla gerçekleştiği konusunda hemfikir olduklarını belirtiyor.

Daha önce yayımlanan araştırmalar, meteor çarpmasından sadece birkaç milyon yıl önce dinozor sayısının kısmen azaldığını ortaya koyuyordu. Söz konusu çalışmayla ise, çevre koşullarının dinozor türlerine çok daha büyük zararlar verdiği belirlenmiş oldu.