Merkel: Schengen ölürse Euro da hayatta kalamaz

Almanya, 'ortak pazar'ı korumak için savaşıyor.

Merkel: Schengen ölürse Euro da hayatta kalamaz

Almanya’nın Mainz kentindeki bir ekonomi forumunda konuşan Merkel, Avrupa Birliği’nde göç kontrolü olmamasını ‘zayıf nokta’ olarak niteledi ve “İstediğimiz düzen ve kontrolün olmaması nedeniyle kırılgan bir durumdayız” ifadelerini kullandı.

Merkel, Avrupa’nın Schengen anlaşması ve ortak pazarını ‘kurtarması’ için dış sınırlarını daha iyi kontrol etmesi gerektiğini belirterek, iç sınırlardaki serbest dolaşım hakkının ise korunması gerektiğini vurguladı.

“İç sınırlardaki kontroller iç pazara da zarar verir”

“Euro ve sınırlar arasında serbestçe dolaşma hakkı birbiriyle doğrudan bağlantılı” diyen Merkel, şöyle devam etti: “Sınırlardan kolayca geçme hakkı olmadan ortak bir para birimine sahip olunabileceğini kimse söyleyemez. Eğer üye ülkeler AB’nin iç sınırlarında kontrol yapmaya başlarsa o zaman iç pazar da ciddi ölçüde zarar görür.”

Almanya, ortak pazarı korumak için savaşıyor

Merkel’in bu uyarıları, Euro bölgesinin en geniş ekonomisi olan Almanya’nın ‘ortak pazarı korumak için savaştığı’ şeklinde yorumlara neden oldu.

İsveç, göçmen sorunu nedeniyle Kasım ayında Danimarka sınırında yeniden kontrollere başlamıştı. Danimarka da Ocak ayındaa Almanya sınırında kontrolleri devreye sokmuştu. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Antanas Linkevicius ise, bu kontrollerin Avrupa’da ‘domino etkisine’ neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.