Mehmet Dişli de darbeciliği kabul etmedi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin kardeşi olan Tümgeneral Mehmet Dişli savunmasında “darbeci” olmadığını iddia etti.

Mehmet Dişli de darbeciliği kabul etmedi

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili soruşturmalar sürerken, komutanların savcılık ifadeleri de ortaya çıkmaya başladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve kurucu üyesi Şaban Dişli’nin kardeşi olan ve darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nda Orgeneral Hulusi Akar’la görüşen Tümgeneral Mehmet Dişli “darbeci” olmadığını iddia etti.

Savcılık soruşturmasında ifade veren Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Şaban Dişli darbe girişimi günü “rahatsızlığı” nedeniyle erken eve gittiğini, olayın başlandığı anda telefonla aranarak Genelkurmay Başkanlığı binasına çağrıldığını belirtti. Dişli arama üzerine karargaha gittiğini ifade ederken, karargahta kendisine Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ı ikna etmesi gerektiğini belirttiklerini söyledi.

“Sana güvenirler, yoksa ikinizi de paketleyeceğiz”

Dişli ifadesinde şunları söyledi:

“Bana, ‘Sana güvenir, sen ikna edersin, yoksa ikinizi de paketleyip götüreceğiz’ dediler. Bana uçakların havada olduğunu, sıkıyönetim emrinin yayımlandığını söylediler. Bütün komutanların bunun içinde olduğunu söylediler. ‘Olmayanları şu anda alıyoruz. Zaten tutuklanıyorlar’ dediler. Beni Komutan’ın odasına soktular.”

Komutanın odasına girdiğinde Akar’ın “ne oluyor?” diye kendisine sorduğunu belirten Dişli, komutanla birlikte tüm gelişmeleri takip ettiklerini söyledi. Hareketliliğin artmasının ardından Akar’ın götürülmesi gerektiğini söylediğini anlatan Dişli, bir helikopterin çağrıldığını bildirdi. Akar ile kendisinin ve Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli 2-3 kişinin gelen helikoptere bindiğini ifade eden Dişli, 20 dakikalık uçuşun ardından Akıncı’daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığına indiklerini söyledi.

“Akın Paşa bu işte yok”

Buraya vardıklarında özel kuvvet görevlilerini gören Dişli, bu görevlilerin kendisine ‘Kan dökülmesin, bu işin içinde siz de olun. Rüştü Paşa’nın (Erdelhun) başına gelenler sizin başınıza gelmesin’ dediğini belirtti. Dişli şöyle devam etti:

‘Bunlar dışarıda birini vurdular. Bunların gözü dönmüş’ dedim. Dışarıda kanlar da vardı. Akıncılar Hava Üssü’nde ikimizi bir arabayla bir odaya götürdüler. Oturduk, çay ve kahve içtik. Odada televizyon vardı, gelişmeleri takip edebiliyorduk. Daha sonra odaya havacı komutan Kubilay Selçuk geldi. Komutan’a ‘Silahlı kuvvetler bu işe el koydu. Tüm kuvvetlerin dâhil olduğu bir şey olduğunu’ söyledi. Komutan, hava kuvvetlerinde durumun ne olduğunu söyledi. O da ‘Akın Paşa sizin ağzınıza bakıyor. Siz ‘Evet’ derseniz o da bu işe dâhil olacak. Akın Paşa bu işte yok’ dedi. ‘Ama isterseniz çağırabilirim’ dedi.”

“Kardeşim AKP kurucusu”

Dişli süreç içinde hareketi durdurmak için her şeyi yaptıklarını ama Başbakanlığın doğrudan kendilerini Çankaya’da beklediğini ifade etti. Asla FETÖ’nün içinde olmadığını belirten Dişli, kardeşinin AKP kurucusu olduğunu ifade etti.

Dişli ordudaki FETÖ yapılanmasıyla ilgili olarak bir haberinin olmadığını ama böyle duyumlar aldıklarını da ayrıca belirtti.

Darbe girişiminde herkes birbirini suçluyor

Darbe girişimi sonrasında Dişli hareketin merkezinde olmakla suçlanırken, darbe girişiminin içinde yer almadığını ifade eden bir diğer kuvvet komutanı oldu. Daha önce de Akın Öztürk darbenin örgütleyicisi olmadığını, karşı çıktığını belirtirken, Genelkurmay Başkanlığı da yaptığı bir açıklamayla destek vermişti. Hava Kuvvetleri komutanı ise Akın Öztürk ve Hulusi Akar’ın aleyhine konuşurken, diğer kuvvet komutanlarının da darbe girişimi ile ilgili çelişkili ifadelere başvuracağı düşünülüyor.