Mecliste kritik oylama: İlk tur sonuçları açıklandı

TBMM Genel Kurulu’nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Oylamada 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi. 348 kabul, 155 ret İlk tur oylamada 348 kabul, 155 ret oyu... View Article

Mecliste kritik oylama: İlk tur sonuçları açıklandı

TBMM Genel Kurulu’nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Oylamada 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.

348 kabul, 155 ret

İlk tur oylamada 348 kabul, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekili çekimser oy kullanırken, 25 oy da boş olarak sayıldı. Anayasa uyarınca değişiklik teklifleri TBMM Genel Kurulu’nda iki tur görüşülüyor ve oylamada TBMM üye tamsayısının (550) 5’te 3’ünün (330) oyu aranıyor. İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor.
İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

Baluken: Saray darbesi HDP’yle sınırlı kalmaz

HDP adına konuşan İdris Baluken, dokunulmazlık teklifine ‘evet’ oyu verecek olan muhalafeti eleştirerek şöyle konuştu: “HDP’nin Parlamento ve siyasetten tasfiyesi başarılırsa, CHP başta olmak üzere bütün muhalefete sıranın geleceği hususu açık ve nettir. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihî günde seslenmek isteriz: Tarih, diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil, ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur. Bugün saray darbesinin Meclise uzanması, sadece HDP’yi tasfiyeyle sınırlı kalmayacaktır. Gelişmeler, saray darbesinin diğer bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP’nin, HDP’yle başlayacak Meclisin tasfiyesi ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletten alınarak tek bir kişiye bağlanması hususunda, kendi tabanı başta olmak üzere, bütün Türkiye’deki demokrasi ve barış çevreleri karşısında tarihî bir sınavla karşı karşıya olduğunu buradan hatırlatmak isteriz.”

Bülent Tezcan: Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz

CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirterek şunları söyledi: “Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikle son on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay’ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP’lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz.”

Davutoğlu milletvekili sıralarında oturdu

Dokunulmazlıkların görüşüldüğü Genel Kurul’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Partili milletvekilleri tarafından alkışlandı. Daha sonra Davutoğlu, AK Parti Grup Başkanvekillerinin yanına oturdu. Bir süre sonra oylamaya geçileceği için Bakanlar Kurulu sıralarında oturan bakanlar da kalkarak milletvekili sıralarına geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ’nu da partililer salona girince uzun süre alkışladı. Daha sonra dokunulmazlık oylaması başladı.