Meclis Başkanı'ndan 'Atatürk fotoğrafı'na tepki: Devlet başkanımız niye yok?

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Atatürk fotoğraflarının sergilendiği salonda "neden devlet başkanımızın fotoğrafı yok" dedi

Meclis Başkanı'ndan 'Atatürk fotoğrafı'na tepki: Devlet başkanımız niye yok?

‘Yeni anayasada laiklik ilkesi yer almamalıdır’ sözleri büyük tepkiye yol açan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Roma ziyaretinde Mustafa Kemal’in fotoğrafının yer aldığı bir salona geldiğinde, “Neden burada devlet başkanımızın da fotoğrafı yok” diye sordu.

Roma’daki temaslarının son gününde Yunus Emre Enstitüsü Roma Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Burada beraberindeki milletvekili heyeti ile birlikte kültür merkezini ziyaret eden Kahraman, buradaki faaliyetlerle ilgili bilgiler aldı.

‘Atatürk var Erdoğan niye yok’ 

Enstitüye ev sahipliği yapan yaklaşık 500 yıllık Lancellotti Sarayı’nı çok beğenen İsmail Kahraman, Atatürk’ün fotoğrafının yer aldığı salona geldiğinde, “Neden burada devlet başkanımızın da fotoğrafı yok” diye sordu.

Enstitüye adı verilen Yunus Emre’ye ilişkin herhangi bir faaliyet yapılmadığını öğrenince tepkisini arttıran Kahraman, “Kültürümüzü satmalıyız ve öz kültürümüzü tanıtmalıyız. Tarihimize yabancı olmayacağız. Yunus Emre’ye, onun felsefesine, inancımıza sahip çıkacağız” dedi.

‘Donizetti Paşa’ eleştirisi

İsmail Kahraman, Türkiye’yi 19. yüzyılda batı müziği ile tanıştıran ve II. Mahmud tarafından kendisine “paşa” unvanı verilen İtalyan müzisyen Giuseppe Donizetti’yle ilgili bir etkinliğin söz konusu enstitüde düzenlenmiş olmasını da eleştirdi.

II. Mahmud’un, Donizetti’yi davet edip, Mehter’i ortadan kaldırarak, batı kültürünü getirmek için Mızıka-yı Hümayun’u (Mûsikâ-i Hümâyûn) kurduğunu ifade eden Kahraman,
“Donizetti bir İtalyan’dır ve ona paşa unvanı verilmiştir. Ne yazık ki Harbiye’de her akşam saat 18.00’da Fransız Marşı Marseillaise okunurdu, Osmanlı marşı değil. Düşünün, yılların Mehter’ini kaldırıyoruz, yerine Mızıka-yı Hümayun’u kuruyoruz. Niye Çünkü batılılaşıyoruz. Bu bizim kültürümüze ait bir gelişme değildir.” dedi.