MEB'den patronların işine gelecek yeni meslek lisesi düzenlemesi

Milli Eğitim Bakanlığı meslek liselerini parçalara ayıracak ve patronların ihtiyaçlarına göre yerleştirecek yeni bir düzenlemeye imza attı.

MEB'den patronların işine gelecek yeni meslek lisesi düzenlemesi

Milli Eğitim Bakanlığı, ucuz işgücü olarak gördüğü meslek liselerinde yeni dönüşümün kapılarını aralıyor.

MEB yeni projesi ile birlikte meslek liselerini ayrı ayrı bölümler bazında toplamayı planlıyor. Böylece meslek liselerinde birbirini besleyen bölümler açılacak ve bu okullar sektörün ihtiyacının olduğu yerlerde konumlanacak.

Örneğin torna-tesviye bölümü açılan okullarda, yine o alanı tamamlayacak makine, motor ve metal gibi en fazla üç dalda program uygulanacak. Bu sisteme geçerken, illerdeki sektörlere göre mesleki okulların açılması planlıyor.

MEB, mesleki eğitimdeki bu dönüşümü iş bulmak kolaylaşacak diyerek sunarken, meslek lisesinde okuyan öğrencilerin üniversite hayalleri önüne bir engel daha çıkmış oluyor. Geçtiğimiz yıl tartışılan ve bu yıl uygulamaya konulan meslek lisesi öğrencilerinin üniversite geçiş hakkı kaldırılırken sektöre ucuz iş gücü yetiştirmek için MEB kolları sıvamış bulunmakta.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “Bir Alanda İhtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” konulu bir yazıyı, 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderdi. Yazıda, nitelikli işgücünün öncelikle okulların istenilen niteliklere sahip olmasıyla mümkün olabileceği kaydedildi.

Yazıda “Bu doğrultuda insan gücünü ve mali kaynaklarını sadece belirli bir alana yönlendiren, bir alanda ihtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine ihtiyaç olduğu” ifade edildi.

2017-2018 eğitim öğretim yılı için planlanan dönüşümün bu kapsama uygun olan okullarda başlanması planlıyor. Tek alanı olan mevcut okulların bu kapsama alınması veya yeni açılacak okulların tek alan üzerine açılması sağlanacak. İllerde yapılacak bu çalışmalar değerlendirilerek ihtisaslaşmış meslek liselerine dönüşümü sağlanacak.

Sermaye sınıfının ve AKP iktidarının yıllardır meslek liselerini patronların arka bahçesi yapma arayışı son bulmayacak gibi görünüyor. Buna benzer bir düzenleme geçtiğimiz Mart ayında Organize Sanayi Bölgeleri’ne meslek lisesi açılması yönünde atılan adımlarla gündeme gelmişti.