MEB'den yine müfredat değişimi

En son 2013 senesinde değiştirilen lise müfredatı tekrar değişikliğe uğradı.

MEB'den yine müfredat değişimi

Eğitimcilerin ve öğrencilerin yetişemediği müfredat değişikliklerine bir yenisi daha eklendi. En son 2013 senesinde değiştirilen lise müfredatı tekrar değişikliğe uğradı.

Vatan Gazetesinden Sadık Gültekin’in haberine göre bu eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olacak ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS)  da içeriğini etkileyecek müfredat değişiklikleri matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında meydana gelecek.

Gültekin’in haberine göre MEB’in müfredat değişiminde şu üç maddenin üzerinde duruluyor:

  1. Haftalık ders saatlerinin fazla olması
  2. Ders sayısındaki yığılma
  3. Derslerin içeriklerinin çok ağır olması

Değişen konulara baktığımızda ders içeriği olarak ağır görülen konuların çıkarıldığı gözlemleniyor. Örneğin matematikte ters trigonometrik fonksiyonların türevi, fizikte özel görelilikte göreli enerji formülleri, geometride uzay analitiği ve biyolojide Calvin döngüsünün ara basamakları gibi konular öğrencilerin zorlandığı konular olarak göze çarpmakta.

Manifesto‘nun notu

MEB’in yap-boz tahtasında döndürdüğü müfredatta tüm bu değişiklikler meydana gelirken Bakanlığın ve ÖSYM’nin gözden kaçırdığı birtakım maddeleri de belirtilmesi gerekiyor. Bilim eğitimi sürekli değişikliklere tabii tutulmamalı, öğrencilere bütünlüklü bir bilim eğitimi verilmeli; bilim eğitimi verilirken amaçlar ve hedefler netleştirilmelidir. Yurdumuzda bilim eğitimi ezbere formüller ve anlamsız hesaplamalarla bilim insanı yetiştirme amacından çok, seçme-eleme sistemine eklenen zorlaştırıcı bir madde olarak görülmektedir. Örneğin fizikte çıkarılmış olan hipotez-yasa-kanun konusu bilimin mahiyetini öğreten bir konudur. Bir öğrencinin hipotezi öğrenmeden bilimsel bilgiyle ne kadar içli dışlı olabileceği muammadır.

Bu anlamda değişikliklerin iddia edildiği gibi ağır konuların çıkarılması olarak görülmemeli, bilimsellikten gittikçe uzaklaşan eğitimimizin parça parça edilmesi olarak ele alınmalıdır.

Bugün eğitimcilere de, velilere de, öğrencilere de bilimsel bir bilim eğitimini savunmak için çok iş düşmektedir.