MEB'den hafızlık eğitimi alanlara kontenjan kıyağı

TEOG puanı olan ve olmayan hafızlar için 14 proje Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde toplamda 902 kontenjan açılması dikkat çekti.

MEB'den hafızlık eğitimi alanlara kontenjan kıyağı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaokulda Kuran kursuna giderek hafızlık eğitimi alan, ancak bu yüzden TEOG’a giremeyen öğrenciler için imam hatip liselerinde 256 kontenjan ayırdı. TEOG puanı olan ve olmayan hafızlar için 14 ‘proje’ Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde toplam 902 kontenjan açılması dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, hafızlık projesinin 2016-2017 eğitim öğretim yılında nasıl uygulanacağının ayrıntılarını bir genelge ile belirledi. Buna göre, hafızlık programı için seçilen Anadolu İmam Hatip liselerine iki türlü öğrenci alınacak. Ortaokul mezunlarından TEOG puanı olanlar, seçtikleri Hafızlık Projesini Yürüten Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirilecek. Bu öğrenciler tercihte bulundukları okula puan üstünlüğüne göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından otomatik olarak kaydedilecek.

TEOG puanı olmayanlar da sanki TEOG puanları varmış gibi istedikleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirilecek. 8. sınıfı bitiren öğrenci hafızlık projesi yürüten Anadolu İmam Hatip Liselerinden birini tercih edecek. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Öğretim Genel Müdürlüğü arasında ortak bir komisyon kurulacak. Bu komisyon tercihte bulunan öğrencileri, 8. sınıf başarı sırasına göre bir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne Kaydedecek.

14 Anadolu imam hatip lisesi proje okulu olarak belirlendi

TEOG puanı olsa da olmasa da hafızlık projesine girmek isteyen öğrencinin bir ortaokulu veya imam hatip ortaokulu bitirmiş olması koşulu aranacak. 18 yaşını bitirmiş öğrenci hafızlık lisesine yerleştirilemeyecek. Evli öğrenciler yasa gereği hafızlık liselerine kaydedilmeyecek. Öğrenciyken evlenenlerin ilişiği kesilecek ve açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine kaydedilecek.

Hafızlık için, 14 Anadolu imam hatip lisesi proje okulu olarak belirlendi. İstanbul’da 3, Bursa’da 2; Denizli, Ankara, Trabzon, Ordu, Amasya, Erzurum, Isparta, Sakarya ve İzmir’de birer İHL’de TEOG puanı olanlar ve olmayanlar için kontenjan ayrıldı. Buna göre; TEOG puanı olan, tercihlerine ve puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek olan öğrenciler için 14 okulda 646 kontenjan açıldı. TEOG puanı olmayan öğrenciler için ise 9. sınıflarda 256 kontenjan ayrıldı. Toplam 902 öğrencinin hafızlık projesine dahil olması öngörüldü.