Mart ayında 31 kadın öldürüldü

Platformun raporunda, bir ayda işlenen 31 kadın cinayeti, “her gün bir kadın öldürüldü” değerlendirmesiyle göz önüne serildi.

Mart ayında 31 kadın öldürüldü
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda, bir ayda işlenen 31 kadın cinayeti, “her gün bir kadın öldürüldü” değerlendirmesiyle göz önüne serildi.

31 günde 31 kadın öldürüldü

2016 Mart ayında “her gün bir kadın” öldürüldü. Yılın ilk 3 ayında ise toplamda 94 kadın cinayeti işlendi.

Platformu’nun takip ettiği verilere göre hazırladığı raporda Mart ayında 31 kadının cinayeti işlendiği ve cinayetlerin tespit edilen katillerinin sadece yüzde 3’ü kadının tanımadığı bir kişi. Bunun dışındaki katiller kadının kocası, erkek arkadaşı gibi tanıdık erkekler.

Kadınlar artık boşandıktan sonra değil, boşanmayı telaffuz ettiği an öldürülüyor
Dikkat çeken bir nokta ise Mart ayında kadınların en çok kocaları tarafından öldürülmüş olması. Geçmiş aylarda “eski” koca tanımındaki katiller Mart ayında yok. Kadınların öldürülme bahanelerinin başında ise “boşanmak istemeleri” yer alıyor. Bu iki veriyi birleştirerek; kadınların artık boşandıktan sonra değil boşanmayı telaffuz ettikleri anda öldürüldüklerini görüyoruz.
Ateşli silah kullanımı 
Kadın cinayetlerinin yarısından çoğu  “ateşli silah” ile işlendi. Öldürülen kadınların yüzde 55’i ateşli silahlar ile yaşamını yitirdi. Platform raporunda ülkedeki savaş ortamı ve medyaya yansıyan silah kullanımı görüntüleri geçtiğimiz aylarda da olduğu üzere ateşli silah kullanımını normalleştirmeye devam etmesini de eleştirdi.
Öldürülen kadınlarını birliktelik durumları
2016 Mart ayında öldürülen kadınların yüzde 35’i evli, yüzde 32’si bekar. Kadınların yüzde 25’i ise evli ve çocuk sahibi. Bu başlıkta dikkate çeken husus ise; öldürülen kadınların yüzde 10’unun medeni durumunun tespit dahi edilememiş olması. Devlet tarafından tutulup  kamuoyuna sunulması gereken veriler yayınlanmadığı için, birliktelik durumunda da yüzde 10 gibi tespit edilemeyen büyük bir oran bulunuyor.
Koruma kararları
Koruma kararıyla ilgili, tespit edilen verilere göre kadınların yüzde 6,5’i koruma altındayken öldürüldü. Ancak devletin veri paylaşmamasından kaynaklanan ve tespiti yapılamayan yüzde 93,5’lik büyük bir oran olduğu da ifade edildi.