Mahmut Övür'den 1 Mayıs yorumu: İşçiler iktidar isteyince gerilim olur

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, 1 Mayıslarda yaşanan gerilimin kaynağını "açıkladı".

Mahmut Övür'den 1 Mayıs yorumu: İşçiler iktidar isteyince gerilim olur

CNN Türk televizyonunda yayınlanan “Hafta Sonu” programında Oral Çalışlar ile birlikte Hakan Çelik’in konuğu olan Mahmut Övür, 1 Mayıslarda yaşanan gerilimin kaynağını “açıkladı”.

Övür düzeni savunacağım derken aslında 1 Mayıs kutlamalarında hep unutulan işçi sınıfının taleplerinin dile getirilmesinin gerekliliğini de tersinden ifade etmiş oldu.

1 Mayısların nerede kutlanması gerektiğinin konuşulduğu sırada, “1977’deki 1 Mayıs’a katılmış biriyim.” diye söze başlayan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Taksim’de kutlanan 1 Mayıs günlerinde yaşanan gerilimin nedenini “işçilerin mücadele günü olarak kutlanmamasına ve politize olmasına”  bağladı.

Övür, “3 yıl üst üste kutlandı. İşçiler ve temsilcileri geldi. Zaten tarihsel olarak da, 1 Mayıs işçilerin mücadele ve dayanışma günüydü. Sonra Sovyet Devrimi ile işçilerin mücadele günü olmaktan çıktı ve proletarya diktatörlüğünün bir aracı haline getirildi. Politize oldu.” diye sürdürdüğü konuşmasını “Gerilimin nedenlerinden birisi 1 Mayıs’ın işçilerin mücadele günü olmaktan çıkarak iktidarı yıkma gününe dönüşmesidir. Türkiye’de de 2012’den sonra böyle olduğu için bugün gerilim var.” ifadelerini kullandı.