Madaya'dan Suriye ordusuna 84 kişi katıldı

El Alem televizyonu ile Lübnan’ın el-Ahed haber ajansının bildirdiğine göre bugün Madaya ile birlikte İdlib’in Foa ve Kefraya beldelerine insani yardım malzemeleri ulaştırıldı. Haberde başkent Şam’ın Lübnan sınırı yakınlarındaki Madaya bölgesinden 378 sivilin de tahliye edildiği bildirildi. Madaya’dan tahliye edilen 378 sivilden 84’ünün beldeden ayrıldıktan sonra Suriye ordusu ile birlikte terörle mücadele eden Ulusal Savunma... View Article

Madaya'dan Suriye ordusuna 84 kişi katıldı

El Alem televizyonu ile Lübnan’ın el-Ahed haber ajansının bildirdiğine göre bugün Madaya ile birlikte İdlib’in Foa ve Kefraya beldelerine insani yardım malzemeleri ulaştırıldı.

Haberde başkent Şam’ın Lübnan sınırı yakınlarındaki Madaya bölgesinden 378 sivilin de tahliye edildiği bildirildi.

Madaya’dan tahliye edilen 378 sivilden 84’ünün beldeden ayrıldıktan sonra Suriye ordusu ile birlikte terörle mücadele eden Ulusal Savunma Güçleri’ne katıldığı bildirildi.

Silahlı grupları destekleyen medya, Suriye ordusu ve Hizbullah kuşatması altındaki Madaya’da sivillerin açlıktan öldüğünü iddia etmişti.

Suriye ordusu ve Hizbullah’ın geçtiğimiz yaz operasyon düzenlediği Zebedani’ye komşu olan Madaya beldesi, daha önce Suriye devletine destek evren gösterilere sahne olmuştu.

Zebedani operasyonları sırasında Madaya’ya kaçan çok sayıda silahlı militan 18 Ekim’de onlarca TIR’la beldeye ulaştırılan insani yardım malzemelerine el koymuş ve sivillerin kentten çıkışını da engellemişti.

Zebedani operasyonları sırasında silahlı grupların ateşkes teklifi üzerine Türkiye ve İran’ın da arabuluculuğu ile ateşkes yapılmıştı.

Yaklaşık 10 aydır silahlı grupların kuşatması altında bulunan İdlib’in Foa ve Kefraya beldelerine insani yardım ulaştırılması karşılığında Zebedani’deki militanların başka bölgelere tahliye edilmesini öngören ateşkes anlaşması birkaç hafta önce kısmen uygulanabilmişti.

Zebedani’den kaçarak Madaya’yı ele geçiren silahlı grupların Foa-Kefraya ve Zebedani için yapılan ateşkes anlaşmasına karşı çıkmaları sebebiyle hem Foa ve Kefraya’ya hem de Madaya’ya insani yardım girişi durmuştu.

Suudi ve Katar medyası ile muhaliflere ait sosyal paylaşım sitelerinde farklı tarihlerde ve farklı yerlerde çekilen görüntüler yayımlanarak Madaya’da insanların açlıktan öldüğünün iddia edilmesi üzerine Birleşmiş Milletlerin de girişimi ile bugün hem Madaya’ya hem de silahlı grupların kuşatması altında bulunan Foa ve Fefraya’ya insani yardım malzemeleri ulaştırılabildi.

Madaya’dan bugün tahliye edilen siviller, silahlı grupların gönderilen insani yardım malzemelerini fahiş fiyatlarla sattıklarını söyledi.

Madaya’da çoğunluğunu Ahrar Şam, Nusra Cephesi ile az sayıda ÖSO militanlarının oluşturduğu yaklaşık 600 silahlı militanın bulunduğu belirtiliyor.