Maaşlara 100 lira kesinti

Merak edilen konuların başında ise; uygulamanın zorunlu mu olacağı, patron katkısının olup olmayacağı ve çalışanlardan yapılacak kesintinin miktarı.

Maaşlara 100 lira kesinti

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılıma dönük mevzuat çalışmalarını başlattıklarını, taslağı en kısa zamanda Meclis’e sunulacağını açıklaması üzerine, gözler uygulamanın içeriğine çevrildi. Merak edilen konuların başında ise; uygulamanın zorunlu mu olacağı, patron katkısının olup olmayacağı ve çalışanlardan yapılacak kesintinin miktarı.

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın haberine göre, Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, otomatik katılım esaslı emeklilik sistemi için üzerinde çalışılan unsurları şu şekilde anlattı: “Çalışma hayatına yeni başlayan kişilere ilaveten mevcut çalışanları da kapsaması düşünülüyor. Bu noktada giriş yaşı belirleyici olacak. Emekliliğe kalan süreye göre asgari giriş yaşı koşulunun anlamlı emeklilik geliri için gerekli olacağı değerlendiriliyor. İlk aşamada sadece çalışan katkısı ile hayata geçirileceği, çalışan katkı payının 100 TL civarında belirlenmesi planlanıyor. Öncelikle 50 ve üzeri, belli sayıda çalışanı olan şirketlerin sistem kapsamına alınması, diğerlerinin ileride dâhil edilmesi planlanıyor. Girenlerin belirli süre katkı payı ödeyerek, sistemde kalmasının zorunlu tutulması, belirlenen bu süre sonrasında çıkış opsiyonu tanınması planlanıyor. Fonların ve operasyonel süreçlerin işverenler tarafından hızlı, basit işletilmesini sağlayacak şekilde yapılandırılması görüşülüyor. Kamusal teşvik mekanizmasının detayları üzerinde halen çalışılıyor.”

Nasıl olacak?

Öncelikle işe yeni başlayanlar sisteme girecek, yaşa göre mevcut çalışanları da kapsayabilecek.

Patronlar sisteme katkı yapmayacak.

Çalışanlardan aylık 100 lira katkı payı kesintisi yapılacak.

Aylık katkı payları patronlar tarafından çalışanın maaşından kesilecek.

İlk aşamada 50 ve üzeri çalışanı olan şirketler sisteme alınacak.

Çalışanların belli süre sistemde kalması zorunlu tutulacak. Bu süre sonrasında isteyen çıkacak.

Devlet desteği olacak ancak ne oranda olacağı henüz netlik kazanmadı.