Libya’da sürpriz görüşme

Hafta sonu Libya’daki çift başlılığı çözmek ve bir birlik hükümeti kurmak için görevlendirilen Fayiz Sirac ile Tobruk’taki Libya Temsilciler Meclisi’nin askeri gücü Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter arasında beklenmeyen bir görüşme gerçekleşti.

Libya’da sürpriz görüşme

Hafta sonu Libya’daki çift başlılığı çözmek ve bir birlik hükümeti kurmak için görevlendirilen Fayiz Sirac ile Tobruk’taki Libya Temsilciler Meclisi’nin askeri gücü Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter arasında beklenmeyen bir görüşme gerçekleşti. Önceden basına duyurulmayan Marj’daki görüşmede kurulması planlanan birlik hükümetinin üyeleri de hazır bulundu. Randevuda Libya’daki savaş durumu ve geçtiğimiz hafta Libya Temsilciler Meclisi tarafından reddedildikten sonra yeniden kurulan birlik hükümeti masaya yatırıldı.

Bölge basınına sızan bilgilere göre, Sirac yeni kurulacak hükümetin sahadaki savaş gerçeğine göre hareket etmesi gerektiğini ve önceliğin Bingazi ve Trablus’un 1000km doğusundaki çatışmaları durdurmak olduğunu belirtti. 2014 yazından beri Bingazi’deki cihatçı teröristleri temizlemek için gerçekleştirilen Karama adlı askeri operasyonu yöneten Komutan Hafter’in ülke siyasetindeki ağırlığı düşünüldüğünde bu temas kritik bir önem tapıyor.

Kritik zirveyi haber verilmediği için ilk eleştiren Başkanlık Konseyi üyesi Ahmet Mitig olurken, Birleşmiş Milletler’in Libya’daki Misyon Şefi Martin Kobler Libya’da politik çözümün acil bir ihtiyaç olduğunu ve ancak bu tip diyaloglarla bir ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.