Liberallerden geri dönüş turları

Diyarbakır ziyareti ve arkasından gelen Ankara'daki resmi görüşmeler Türkiye'de uzun bir süredir itibar kaybetmiş ve pek kendilerini gösteremeyen liberallerin Kürt illerindeki çatışma ve barış gündemi üzerinden yeniden sahneye çıkma denemeleri olarak görünüyor.

Liberallerden geri dönüş turları

30 Aralık’ta Diyarbakır’da buluşan ve bölgedeki çatışmalı ortamın son bulması çağrısında bulunan bir grup sanatçı, yazar ve akademisyenin oluşturduğu ‘Barış Grubu’, bu kez Ankara’da ortaya çıktı. Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen ‘Barış Grubu’ heyetinin, Diyarbakır ziyaretinde edindikleri izlenimlerini paylaşmak istedikleri açıklandı.

Diyarbakır ziyareti ve arkasından gelen Ankara’daki resmi görüşmeler Türkiye’de uzun bir süredir itibar kaybetmiş ve pek kendilerini gösteremeyen liberallerin Kürt illerindeki çatışma ve barış gündemi üzerinden yeniden sahneye çıkma denemeleri olarak görünüyor.

Barış Grubu’nun açıklamalarında, Ergenekon davasıyla başlayan süreçte aldıkları tavrın sonuçlarından kaçınmak için bugün yaşanan savaşı Erdoğan ile ‘Ergenekon’ arasındaki uzlaşının ürünü olarak sunma, bilindik ordu, Kemalizm, milliyetçilik ezberlerine baş vurma ve yine kof bir şekilde ama süslü sözlerle vicdanlara oynama hakim.

Yıllardır AKP iktidarının güçlenmesinde oynadıkları rolün sorumluluğundan bu kadar kolay kurtulmaları ise mümkün değil.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı görüşmeler

Toplantıya ‘Barış Grubu’ndan Oya Baydar, Baskın Oran, Ayşe Erzan, Nesrin Nas, Raci Bilici, Selim Ölçer, Nurcan Baysal, Mebuse Tekay, Gülseren Onanç, Ali Bayramoğlu, Kezban Hatemi, Ahmet Faruk Ünsal ile Tarık Çelenk katıldı.

Toplantıda Başbakan Davutoğlu’na, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakan Başmüşavirleri Hatem Ete, Sevinç Özcan, Yılmaz Ensaroğlu ve Muhsin Kızılkaya eşlik etti.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Ankara’ya gelen ‘Barış Grubu’ heyeti ile bir görüşme yaptı.

Diyarbakır ziyaretinde Vali ve Belediye Başkanı ile görüşmüşlerdi

‘Barış Grubu’, 30 Aralık’ta Diyarbakır’a gitmişti. Burada Sur ilçesine yürümek isteyen gruba güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine, Dağkapı Meydanı önüne basın açıklaması yaptıktan sonra, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ı ziyaret ederek, bölgedeki gelişmelere ilişkin bilgi almıştı.