Liberallerden CHP'ye "dokunulmazlık" ayarı

Cumhuriyet gazetesi, dokunulmazlık oylamasında CHP yönetimini "taktik geliştirmeyip, AKP-MHP cephesinde gedik açamamakla" suçladı.

Liberallerden CHP'ye

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından liberaller Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef tahtasına yerleştirmeye başladı.

Cumhuriyet gazetesi, “Dokunulmazlık CHP’yi böldü” başlığıyla parti içi muhalefete ve öne çıkan Muharrem İnce’ye işaret ederken CHP yönetimini “taktik geliştirmeyip, AKP-MHP cephesinde gedik açamamakla” suçladı.

Muharrem İnce’den muhalefet çıkarma telaşı

Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Sayın’ın haberine göre, dokunulmazlık konusunda parti yönetimini “cesur davranmamakla” suçlayan Muharrem İnce, bayrak açmaya hazırlanıyor.

Haberde, dünkü dokunulmazlık oylamasında “referandumda nasıl kampanya yürüteceğiz” kaygısı taşıyan 20-25 dolayındaki milletvekilinin “evet” cephesine geçmesiyle “367 kilidi” kırıldığı söylenirken oylama sonucunda, partinin dokunulmazlık konusundaki “ikircikli” tutumundan baştan beri memnuniyetsiz olanların, part içi muhalefeti “daha görünür” hale getireceği de netleştiği vurgulandı.

CHP’li muhaliflerin Antalya Belek’te başlayacak kamp için yola çıkarlarken, “Ben yarın gelirim” diyen Yalova Milletvekili Muharrem İnce işaret fişeğini verdiği ve 4 Haziran’da İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki konuşmasının beklenmesini istediği söyleniyor.

Cumhuriyet gazetesinin Muharrem İnce ile siyasi bir ortaklık geliştirmesi ihtimali düşük olsa da dokunulmazlıkların kaldırılmasından en çok HDP projesinin etkilenecek olması dolayısıyla duyduğu öfkeyi yansıttığı söylenebilir.

Kılıçdaroğlu hedef tahtasında

Cumhuriyet gazetesindeki haberde, CHP’nin “resmi” söyleminde “evet” oyu kullanacağını açıklamasına karşın milletvekillerinin çoğunun ilk turda olduğu gibi dün de “ret” oyu kullandığı ancak referandum olasılığının sorunlu olması nedeniyle “endişeliler” grubunun “kabul” oyu kullandığı söylenirken “test” olarak nitelendirildiği yazılan 1. tur oylamalarda AKP-MHP cephesinde “ret” gediği açılmaması karşısında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşülerek sürdürülen “referandumsuz kabul” kulislerinin “başarıya(!)” (vurgu Cumhuriyet gazetesine aittir) ulaştığı ifade edildi.

Can Dündar yönetiminde liberal çizgide yayın yapan Cumhuriyet gazetesinin milletvekili ve parti yöneticilerinin ağzından, “Eğer organize hareket etseydik ve iyi bir taktik geliştirseydik, ilk iki oylamada ‘kabul’ oyu kullanarak, AKP’deki firecileri perdeleyebilirdik ve son oylamada gedik açabilirdik. Ancak parti yönetimi taktik geliştirmedi, herkes kafasına göre oy kullandı. Bunun faturası her şekilde partiye kesilecek” sözleriyle Kılıçdaroğlu’nun hedef tahtasına yerleştirilmesi dikkat çekti.

Liberallerin önümüzdeki dönemde CHP içerisinde “Özellikle ‘Kürt sorunu’nun güvenlikçi politikalarla çözülemeyeceğine inanan bir grup milletvekiline” yöneleceği görülüyor.