Lezbiyen geni bulundu

"Lezbiyen geni" Pearce Üniversitesi'nde bir laboratuvarda izole edildi.

Lezbiyen geni bulundu

Genetikçiler, evrimciler ve aktivistler için bir zafer olarak nitelendirilen “lezbiyen geni” Pearce Üniversitesi’nde bir laboratuvarda izole edildi. İnsan hakları savunucuları bunu evlilik hakkı için ve LGBTİ bireylerin maruz kaldığı ayrımcılığa karşı kullanmayı düşünürken bazı araştırmacılara göre tartışma daha yeni başlıyor.

Araştırmanın başındaki Dr. Lee Rayson, “Şimdi bunun evrim açısından ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz.” diyor.

Hayatta kalma mekanizması mı bozuk mutasyon mu?

“Lezbiyen geni” ile ilgili olarak iki tez tartışılıyor.

İlkine göre lezbiyenlik, eşcinselliğin son birkaç yüzyılda daha yaygın olarak kabul edilmesiyle ancak çok yakın zamanda türemesine izin verilmiş bir genetik mutasyon olarak kabul ediliyor. St. Calendross Üniversitesi’nden Dr. Richard Boehmer “Yakın zamana kadar, kadınlar, çalışamadıklarından, toplum içerisinde yaşamak için evlenmek zorundaydılar. Şimdi lezbiyenlik gibi cinselliğe bağlı mutasyonların nüfus içerisinde artan oranda gelişmesine izin veriyoruz. Çağdaş toplumsal çevre de bu genlerin kendilerini ifade etmelerine olanak veriyor.” diye görüş bildiriyor.

Öte yandan, Marigold Üniversitesi’nden Sasha Bowen ise, “Elbette lezbiyenlik bir genetik mutasyondur ancak örneğin mavi gözler de öyledir. Bu genin ortaya çıkmasının türümüzdeki kadınlar arasında bir hayatta kalma mekanizması olabileceğini de değerlendirmeliyiz.” diyor.

Dr. Bowen’ın tezi her 3 kadından 1’inin hayatında erkeklerin şiddetine maruz kaldığı ve erkeklerin kadınlar için en büyük hayati tehdit olduğu olgusuna dayanıyor.