Le Monde'un Gaziantep'te yaptığı araştırma: Amerikan istihbaratı cihatçıların Suriye'deki yükselişini görmezden geldi

Le Monde'un Gaziantep'te yaptığı araştırma: Amerika IŞİD'in Suriye'deki hareketlerinden haberdardır

Le Monde'un Gaziantep'te yaptığı araştırma: Amerikan istihbaratı cihatçıların Suriye'deki yükselişini görmezden geldi

Fransız  Le Monde gazetesi, Suriyeli muhalifler tarafından elde ettiği belgeler ve delillerle, Amerika istihbarat şubelerinin IŞİD’in hareketlerinden haberdar olduğunu ama Amerika koalisyon güçlerinin kabul edilemez nedenlerle bu terörist grubun mevzilerini hedef almaktan sakındığını vurguladı.

Le Monde haberinde, muhalif grupların açıklamalarını delil göstererek şunları yazdı:

“Amerika istihbarat şubeleri IŞİD terör örgütünün Suriye’deki hareketlerinden haberdardır ve bu grupların mevzilerini çeşitli aralıklarla hedef alabilir ama herhangi bir gerekçe göstermeksizin bunu yapmaktan kaçınıyor.

Türkiye’de özellikle Suriyeli çihatçı muhaliflerin karargahlarından sayılan Gaziantep’te yaptığımız araştırmalarda, bazı dokümanlar ve bazı muhalif tanıklar bulduk. Amerika istihbarat şubeleri 2013 yılının ortalarında bazen IŞİD hakkında toplantılar düzenliyordu ve aynı zamanda Suriyeli muhaliflerden bilgiler elde ediyordu ama Washington bu bilgileri, 2014 yılının Eylül ayında Suriye’de IŞİD karşısında başlattığı savaşta kullanmadı ve bu konu uluslararası koalisyonun IŞİD karşısındaki müdahalesinden yararlanmayı bekleyen muhaliflerin, ümitsizliğe düşmesine neden oldu.

Le Monde ayrıca bazı bilgiler elde ettiklerini ve bunlardan birinin IŞİD’in Rakka’daki haritası, bu grubun denetim merkezleri ve yine bu grubun operasyon merkezleri olduğunu vurguladı. Bu belgeler aynı zamanda Washington’un istişarelerle, 2014 yılında bu terörist grubun Halep şehrindeki üslerinden çıkarılması hakkında gizli bir planını ortaya çıkardı ama Amerikalılar bu operasyonu defalarca ve defalarca ertelediler ve nihayetinde bu operasyon iptal edildi ve muhaliflere bağlı Özgür Suriye Ordusu’nu bu şehirde yalnız bıraktılar.”