Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu'ndan 'Esad' açıklaması

Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile Soçi'de bir araya gelen Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye lideri Esad'la ilgili konuştu

Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu'ndan 'Esad' açıklaması
Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu Soçi’de bir araya geldi. Görüşmede Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’de Rusya ile koordineli çalışacağını söyledi.
Çavuşoğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “İki tarafta da ilişkileri kriz öncesine dönüştürme isteği var. Çok yapıcı ve olumlu bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Önce ‘Esad gitsin, Esad kalsın’ şeklinde farklı görüşlerimiz oldu. Şimdi de aynı fikirde olduğumuzu söylemek zor. Şu anda kesilen diyalog başladığı için olumlu ya da olumsuz her konuyu Rusya ile görüşebiliriz” dedi.
Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:
‘Rusya ile yakın diyalog içinde olacağız’

Suriye konusunda Rusya’yla koordinasyon sağlanacak. Suriye’de siyasi çözüm için birlikte çalışacağız. Erdoğan ve Putin Ağustos’ta Soçi’de görüşebilir.

Görüşmelere devam edeceğiz. G-20 zirvesinde görüşmek için anlaşmışlardı ama Cumhurbaşkanımız öncesinde görüşme talebinde bulunmuştu.

Biz de şimdi onun için çalışmalar yapıyoruz. İki tarafta da ilişkileri kriz öncesine götürme kararlılığı var. Türkiye ile Rusya ile yakın diyalog içinde olacak. Çok yapıcı ve olumlu bir görüşmeyi gerçekleştirdik.

‘Esad için aynı düşünmüyoruz’

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve rejimin kapsayıcı bir rejim olmasını gerekiyor. Esad’ın kalması gitmesi konusunda farklı görüşler var. Aynı düşündüğümüzü söyleyemem Rusya’yla.

Şu anda kesilen diyalog tekrar başladığı için. İlişkiler tekrar başladığı için olumsuz olan her konuyu Rusya ile görüşebiliriz.

Tüm kısıtlamaları kaldırmak için girişimlerimizi sürdüreceğiz. Biliyoruz ki Rus turistler de Türkiye’ye gelmek için can atıyorlar. İki ülke için en iyisini yapmak için uğraş vereceğiz.