Lavrov: Halep'ten ayrılmayan cihatçıları vuracağız

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Halep'te ayrılmayı reddeden cihatçı grupları uyardı.

Lavrov: Halep'ten ayrılmayan cihatçıları vuracağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep’te ayrılmayı reddeden cihatçı grupların ‘terörist’ muamelesi yapılacağını belirterek, bu grupların imha edileceği mesajını verdi.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve Halep’e insani yardım ulaştırılması için çatışmalara 7 gün ara verilmesi çağrısını içeren tasarıyı da sert dille eleştirerek, bunun ‘Rusya ve ABD’nin çabalarını baltalama amaçlı bir provokasyon olduğunu’ belirtti.

Lavrov’un aktardığına göre, Rus ve ABD’li uzmanların yarın ya da çarşamba günü başlayacağı toplantılarla, cihatçı grupların Halep’in doğu kesimlerinden ayrılması için belirli rotalar ve zaman dilimleri üzerinde anlaşmaya varılmaya çalışılacak.

“Halep’ten ayrılmayanlar, teröristlerle aynı mumaleyi görecek”

“Bu rotalar ve zaman dilimleri belirlenir belirlenmez, militan gruplarının tahliyesi için ateşkes rejimi uygulamaya alınacak” ifadelerini kullanan Lavrov, Rusya ve ABD arasındaki bu işbirliğinin verimli olacağını ve chatçıların Halep’ten tamamen çıkacağını umduğunu kaydetti. Halep’ten ayrılmayı reddedenlerinse ‘teröristlerle aynı şekilde davranılacağını’ söyleyen Lavrov, Rusya’nın bu gruplarla mücadele konusunda Suriye hükümetine destek vereceğini vurguladı.

“Ayrılmayacağız” demişlerdi

Halep’te ordu tarafından kuşatılan Suriyeli cihatçılar, Rusya’nın görüşme çağrısının ardından önceki gün ABD’ye yapıkları açıklamada Halep’i terk etmeyeceklerini duyurmuştu.

Reuters’e konuşan ve Türkiye’de bulunan cihatçı Zekeriya Malahifci, ABD’ye mesajı ilettiklerini söyleyerek, Halep’ten ayrılmayacaklarını söyledi.