Kuzey Kore’de İşçi Partisi’nin kongresi başladı

Kuzey Kore’de iktidardaki İşçi Partisi’nin 36 yıl sonraki ilk kongresi, başkent Pyongyang’da başladı.

Kuzey Kore’de İşçi Partisi’nin kongresi başladı

Kuzey Kore’de iktidardaki İşçi Partisi’nin 36 yıl sonraki ilk kongresi, başkent Pyongyang’da başladı. Ülke tarihinin en önemli olaylarından biri olarak görülen ve 33 yaşındaki Kim Jong-un’un liderliğini ve vizyonunu pekiştireceği şeklinde yorumlanan kongre, kurucu lider Kim Il-sung ve Kim’in babası Kim Jong-il’in iki büyük fotoğrafının asıldığı 25 Nisan Sarayı’nda yapılıyor. Kongrede Kim’in konuşma yapması ve ekonomik kalkınma ile nükleer silah üretiminin birleştirildiği ‘byungcin’ politikasının kabul edilmesi bekleniyor.

Sputnik muhabirinin aktardığına göre nerede düzenleneceği bir gün önceden açıklanan kongreyi 180 yabancı gazeteci takip ediyor. Ancak yabancı gazeteciler kongre binasına sokulmadı ve yalnızca binayı yalnızca 200 metre öteden görüntülemelerine ve yoldan geçenlerle röportaj yapmalarına izin verildi.

Kongreyi canlı yayınlamayan devlet televizyonu da İşçi Partisi’nin başarılarının sıralandığı bültenler yayınlamayı tercih etti.

Pyongyang sokaklarına ise Kuzey Kore ve İşçi Partisi bayrakları ile ‘Büyük kumandanlarımız her zaman bizimle olacak’ ve ‘Kore devriminin karargâhını canınız pahasına koruyun’ yazılı afişler asıldı.

İşçi Partisi’nin son kongresi 1980’de, yine aynı binada yapılmış ve henüz doğmamış olan Kim’in babası yeni lider ilan edilmişti.

‘Kim, güvendiği tek kişi olan kız kardeşini terfi ettirecek’ iddiası

Öte yandan Kim’in, 3 ila 4 gün sürecek kongrede, 29 yaşında olduğu sanılan kız kardeşi Kim Yo-jong’u İşçi Partisi’nin Propaganda ve Ajitasyon Departmanı’nın başına getireceği iddia edildi. Güney Kore’deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi profesörlerinden Yang Moo-jin, “Kim bu dünyada yalnızca kız kardeşine güveniyor” dedi.