Kuzey Kore uzaya yeni bir uydu fırlattı

Kuzey Kore uzun menzilli füzelerle uzaya uydu fırlattı.

Kuzey Kore uzaya yeni bir uydu fırlattı

Kuzey Kore uzun menzilli füzelerle uzaya uydu fırlattı. Geçtiğimiz gün uzaya yeni bir uydu fırlatacağını duyuran Kuzey Kore tarihi öne çektiğini açıklamıştı. Daha önce BM Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne bu planlarını 8 – 25 Şubat tarihleri arasından gerçekleştireceğini duyuran Pyongyang yönetimi, yapılan yeni bir açıklamayla uydunun en erken bugün (7 Şubat) fırlatılabileceğini bildirmişti.

Kuzey Kore, uzun menzilli füzeyle fırlatılan uydunun belirlenen yörüngeye oturduğunu açıkladı. ABD uzun menzilli füze kullanıldığını doğrularken, Asya ülkeleri Kuzey Kore’ye sert tepki gösterdi.

Öte yandan Çin resmi basınında çıkan haberlere göre, Washington yönetimi, uyduyu yörüngede takip etti, ancak ABD ve müttefikleri için ‘tehdit oluşturmayacağı’nı kaydetti.

Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerle uydu fırlatmasının ardından Asya ülkelerinden arka arkaya açıklamalar geldi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz” derken, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ‘Kuzey Kore’nin uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen uydu fırlatma işlemini gerçekleştirmesinden üzüntü duyulduğu’ yönündeki Pekin’in tepkisini dile getirdi ve taraflara ‘itidal’ çağrısında bulundu. üney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ise olayı ‘tolere edilemeyecek derecede provokatif’ olarak nitelendirdi.

ABD adına da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışması Susan Rice ve Dışişleri Bakanı John Kerry birer açıklama yaparak Kuzey Kore’yi kınadı. Rice, Pyongyang’ın yeni adımını, 6 Ocak’ta yapılan nükleer denemenin ardından BM Güvenlik Konseyi birçok kararlarını ihlal eden ‘istikrarı bozucu ve provokatif eylem’ olarak tanımladı.

Rusya’dan konuya ilişkin ilk açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kuzey Kore bir kez daha uluslararası hukuk normlarını hiçe saydığını gösterdi” ifadelerine yer verildi.