Kürtaj hakkı için Polonyalı kadınlar greve çıkıyor

Polonya'da kürtajın tamamen yasaklanması üzerine kadınlar harekete geçti.

Kürtaj hakkı için Polonyalı kadınlar greve çıkıyor

Polonya’daki sağcı ve gerici iktidar partisi, geçtiğimiz hafta kanunlaştırılan kürtaj yasağını ülkesindeki düşük nüfus artış hızına ‘çare’ olarak pazarlamaktan çekinmiyor.

Birleşmiş Milletler (BM)’nin yaptığı araştırmaya göre eksilerde olan Polonya’daki nüfus artış hızı, emekçiler için ekonomik olarak geçinme kolaylığı olarak değerlendirilirken, sermaye sınıfı için ucuz iş gücünün yaratılmaması anlamını taşıyor. Bundan ötürü, dinci gericiliğin ve piyasacılığın kendini ürettiği ve toplumsallaştığı en önemli “araçlardan” biri olarak görülen kadın ve kadın bedenine dönük sermayenin saldırıları bitmek bilmiyor.

Sadece ülkemizde değil, kapitalist toplumların hepsinde, kadınların kendi bedenleri üzerinde haklarının olmadığı, kadınların ikinci sınıf birer vatandaş olduğu ve kendileri ile ilgili kararları sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendiği bir toplum dizayn edilmeye çalışılıyor.

Sermaye sınıfının kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmaya çalıştığı, böylelikle toplumu manipüle etme çabasının en güncel örneği ise Polonya.

Daha önce haberleştirdiğimiz üzere, Polonya Hükümeti kürtajın tamamen yasaklanması hakkında önerilen yasa tasarısını parlamentoda yapılan oylama ile 173’e karşı 230 milletvekili oyu ile geçirmişti. Eski kanuna göre, Polonya’da kürtaj fetüsün tehlike altında olması, anne sağlığını büyük bir tehlikeye sokması ve gebeliğin tecavüz ya da ensest ilişkiden oluşması durumunda kürtaja izin veriliyordu. Yeni çıkan yasaya göre ise artık hastalık ve tecavüz gibi özel durumlarda bile kürtaja izin verilmeyecek.

Kürtaj yapan kadına 5 yıla kadar hapis

Yeni çıkan kanun hayata geçtiği takdirde, kürtaj işlemi gerçekleştiren kadınlar 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaklar. Doktorlar da bu ceza kapsamında işlem görecekler. Böylelikle, bu kanunla birlikte, sadece istenmeyen gebeliğe sahip olan kadınlar değil ayrıca sağlık problemlerinden ötürü düşük yapma ihtimali olan kadınlar da “suç işledikleri” ihtimali göz önüne alınacak ve düşük yapma ihtimali bulunan kadınlara, doktorlar tarafından olağan kontroller yapmasının önünde engel oluşacak.

Parlamentoda onaylanan bu kanunu, Katolik Kilisesi ve iktidarda bulunan sağcı Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) destekliyor. Bunun yanı sıra, ülkede kamuoyu oluşturmak için, sağcı ve gerici kesimlerin desteklediği Kürtajı Durdurun Platformu, kadınların kürtaj hakkı karşısında 100,000 imza topladı.

Polonya Pro-Life Hareketi’nin (çvr: Yaşam Hakkı Savunucuları Hareketi) sağcı iktidar partisi Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) milletvekilini de yanlarına alarak ertesi gün hapı kullanımının yasaklanması, satan ve satın alan kişilerin 2 seneye kadar hapis cezası alması ile ilgili yeni bir yasa tasarısı da önerdi.

Bu gerici kanunun hayata geçirilmesini engellemek isteyen kadınlar ise, ülke genelinde bir günlük grev yapma kararı alarak bir gün boyunca işe gitmeme ve üstlendikleri işleri yapmayarak gerçekleşecek mitingde bir araya gelme kararı aldıklarını duyurdular.

Newsweek Polonya’nın yaptığı ankete göre, toplumun %74’ü parlamentoda geçen yeni kürtaj karşıtı yasanın geri çekilmesini savunurken, Ipsos’un yaptığı araştırmaya göre toplumun %50’si yapılması düşünülen grevi desteklerken, %15’i ise greve karşı çıktığını belirtiyor.

Grevi organize eden kadınlarda Magda Staroszczyk, “Ülkede bir çok kadın hiçbir güce sahip olmadıklarını, eşit olmadıklarını ve kürtaj hakkı ile ilgili bir fikre sahip olmalarının yasaklandığını hissediyorlar. Bu grev bizler için, sesimizi duyurmak ve görünür olmak için bir fırsat.”

Polonyalı kadınlar greve çıkma kararı almalarının en önemli sebebinin İzlanda’daki kadın mücadelesinin olduğunu belirtiyor. İzlanda’da 1975 yılında benzer bir kürtaj yasağına karşı kadın nüfusunun %90’ı greve çıkarak haklarını savunmuşlardı.