Kürt siyasi hareketinden açlık grevi çağrısı: 5 Eylül'de 50 kişi

Kürt siyasi hareketi Abdullah Öcalan'la barış görüşmelerinin başlatılması için açlık grevi başlatıyor.

Kürt siyasi hareketinden açlık grevi çağrısı: 5 Eylül'de 50 kişi

Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kongreya Jinen Azad (KJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde bir açıklama yapıldı. Kürt siyasetçileri deklarasyonlarını açıklayarak, Abdullah Öcalan’ın birinci gündemleri olduğunu belirtti. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle tarafından okunan deklarasyonda 50 kişiyle 5 Eylül’de başlatılacak süresiz dönüşümsüz açlık grevi açıklandı. Hatip, “Bu açlık grevinin tek talebi vardır; Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır” dedi.

Açıklamaya, DTK Eş Başkanları Leyla Güven ve Hatip Dicle, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Ertuğrul Kürkçü, KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata, HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Ceylan Bağrıyanık, HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, Milletvekilleri Besime Konca, Dilan Taşdemir, Leyla Birlik, Garo Paylan, Osman Baydemir ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ve diğer belediye eş başkanları katıldı. Açıklamaya Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da katıldı.

Deklarasyonu DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle okudu. Açıklamadan satır başları şu şekilde:

“Bizler seçilmiş halk temsilcileri, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileri olarak bu gün sizlerle ve sizler aracılığıyla Hükümetle, son derece önemli gördüğümüz bir mesajı paylaşmak için toplanmış bulunmaktayız.”

“18 yıla yakın bir süredir İmralı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede ağır tecrit koşullarında tutulan Sayın Öcalan’dan tam 510 gündür en küçük bir haber dahi alabilmiş değiliz. 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden de 46 gün geçmiş olmasına, bu süreçte darbecilerin İmralı Adası’na dönük fiili bir girişiminin olduğunun kesinleşmesine rağmen Sayın Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumuna dair bir tek objektif bilgi edinebilmiş değiliz.”

“2014 sonlarında sönmeye yüz tutan barış umudu 2015 yazından beri yerini savaşın kıyıcı ve acımasız hakikatine bıraktı.”

“Barış ihtimalini güçlü bir diyalog sürecine dönüştüren liderden yani Sayın Öcalan’dan 510 gündür tek bir haber dahi alamıyoruz. Savaş ve çatışma bizlerin arzu ettiği, tercih ettiği bir seçenek değildir elbette. Ancak savaşların ve çatışmaların yaşandığı dönemlerin de bir hukuku, bir ahlakı olmak durumundadır.”

“Sayın Öcalan’ın devre dışı bırakıldığı barış arayışlarının nafile bir çaba olduğu geçmiş deneyimlerden anlaşılmıştır. Şimdi Sayın Öcalan’ın siyaseten devre dışı bırakılması niyetini de aşan çok daha ciddi ve tehlikeli bir tutumla karşı karşıyayız. Sayın Öcalan’a dönük bu hukuk ve ahlak dışı uygulamayı sineye çekmemiz beklenemez. Milyonların umut bağladığı bir siyasi Önderi yok saymamızı, kendisinden haber alınmasının bile engellenmesini normal karşılamamızı kimse bizden beklememelidir. 510 gündür sürdürdüğümüz her türlü siyasi, hukuki, diplomatik, insani çaba hükümet tarafından boşa çıkarılmıştır. Bu nedenle Sayın Öcalan’la avukatları, aile üyeleri veya siyasi bir heyetimiz yüz yüze görüşüp kendisinden sağlıklı bir haber alıncaya kadar yeni bir süreç başlatma kararı almış bulunmaktayız. Bu çerçevede; aramızdan 50 gönüllü arkadaşımız 5 Eylül tarihi itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklardır. Bu açlık grevinin tek talebi vardır; Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır.”

“Bu doğrultuda öncelikle ilk çağrımız hükümetedir; bu talebimizin her açıdan; siyasi, hukuki, ahlaki, insani meşruiyetinin gözetilerek hemen yarın yerine getirilmesini diliyor ve bekliyoruz.”

“Halkımıza ve demokrasi güçlerine de çağrımız şudur; bu son derece makul çağrımıza karşılık verilmemesi durumunda süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacak olan arkadaşlarımızın etrafında büyük ve görkemli bir sahiplenmeyi gerçekleştirmek üzere herkes hazırlığını ve planlamasını yapmalıdır.”