Kürt partileri birleşiyor

Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'nden Türkiye'de yeni bir açılım geldi.

Kürt partileri birleşiyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani etkisindeki Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) ile Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T – KDP), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi adı altında birleşiyor.

Rûdaw’a konuşan T-KDP Sözcüsü Rojhat Amedi, bundan 7-8 ay önce iki parti ve bazı grupların biraraya gelerek birleşmeye karar verdiklerini söyledi.

Yeni partinin alternatif bir hareket olacağına inandıklarını ifade eden Amedi, “Kürdistan’da demokratik bir alternatifin tükenen bir sürece müdahale edebilmesi için birlik çalışmaları yapıldığını” ifade etti.

T-KDP Sözcüsü, Kürt bloğunu genişletmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Amedi, “Bizim 2 yıl önce kurulan KDP-T, 1965’te kurulan KDP-Bakur’un devamıdır. Bir bu birliği pekiştirmek için çalıştığımızda KDP-Bakur adına adına hareket eden arkadaşlara karşı herhangi bir tavrımız yok ve olmayacak da” dedi.

Kıvanç: HDP’den umut kesildi

Rûdaw’a konuşan Şerafettin Elçi’nin kurucusu olduğu KADEP Genel Başkanı Lütfi Kıvanç ise, böyle bir partinin Kürtler için gerekli olduğunu ve amaçlarının, iddia edildiği gibi Sertaç Bucak başkanlığındaki PDK – Bakur’u bölmek olmadığını dile getirdi.

Lütfi Kıvanç, şöyle devam etti:

“Bizim amacımız demokratik bir zeminde Kürtler’in demokratik haklarını savunmaktır. Kürtler HDP’nin sürdürdüğü politikalardan umudunu kesmiş durumda. Bölgenin sorunlarının çözülmesi adına muhatap olacak siyasi oluşum için çabalıyoruz” dedi.

Ulusalcı, liberal, demokrat

Rûdaw’a konuşan T – KDP Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ise, 21’inci yüzyılda Kürtler’in de bir devlet olması gerektiğini belirtti.

Politikanın boşluk beklemediğini ifade eden Kardaş, yeni partiyi “ulusalcı, liberal, demokrat” kavramlarıyla özetledi.

Kardaş, Diyarbakır’da 27 Mayıs’ta geniş katılımlı bir resepsiyonla birleşmeyi resmi olarak açıklayacaklarını kaydetti.