Küresel haydut, Kore'de B-52'lerle provokasyon peşinde

ABD ve Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) karşı yeni bir provokasyona kalkıştı.

Küresel haydut, Kore'de B-52'lerle provokasyon peşinde

ABD ve Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) karşı yeni bir provokasyona kalkıştı.

Güney Kore’deki Osan Hava Üssü civarında alçak uçuş yapan Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait bir B-52 uçağı, daha sonra Guam’a geri döndü. Pasifik Okyanusu’ndaki Guam Adası’nda bulunan hava üssünden kalkan B-52 bombardıman uçağına iki Amerikan F-16’sı ile iki Güney Kore F-15 savaş uçağı eşlik etti.

Güney Kore’nin bu hamleyle Kuzey Kore’nin nükleer denemesine karşı ikinci önlemini aldığı belirtildi. Seul daha önce KDHC sınırındaki 11 noktaya hoparlör yerleştirerek, yeniden propaganda savaşı başlatmıştı.

ABD Deniz Kuvvetleri’nden Amiral Harry B. Harris açıklamasında, bu uçuşun, ABD’nin Güney Kore ve Japonya’daki müttefiklerine verdiği taahhütlerin göstergesi olduğunu vurguladı. Harris, “Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesi, uluslararası yükümlülüklerin açık ihlâlidir” ifadesini kullandı.

Bu arada, Güney Kore’nin en büyük havayolu şirketi Kore Hava Yolları, keşif amaçlı insansız hava araçları üretimini öngören bir anlaşma imzaladı.

Yonhap’ın haberine göre, 333,5 milyon dolarlık anlaşma ile 2020 yılına kadar İHA üretim planının hayata geçirilmesi bekleniyor. Kasım ayında çıkan haberlerde, Seul’un, KDHC sınırındaki askerden arındırılmış bölgede keşif uçuşları yapmak için 2017 yılına kadar insansız hava araçları geliştirmeyi planladığı belirtilmişti.

Kim Jong-Un: Hidrojen bombası testi emperyalistlere karşı

KDHC’nin Merkezi Haber Ajansı’nın haberine göre, Kim Jong-Un, “Hidrojen bombası testi, Kore Yarımadası’nda barışı muhafaza etme ve ABD öncülüğündeki emperyalistlerin oluşturduğu nükleer savaş tehlikesine karşı bölgesel güvenliği sağlama amaçlı bir öz savunma hamlesi” ifadelerini kullandı.

Kim, hidrohen bomba testinin ülkesinin yasal hakkı olduğunu ve bunu hiç kimsenin eleştiremeyeceğini da ifade etti.

KDHC’deki nükleer tesislerin yakınlarında, 6 Ocak’ta meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yayınlayan merkezi televizyon kanalı, hidrojen bombası testi gerçekleştirildiğini duyurmuştu.