Kural tanımayan patron kolayı buldu: Bunlar darbeci amirim!

Bir turizm acentesi patronu, kendisine ceza uygulayan rehberleri darbeci diye polise ihbar etti.

Kural tanımayan patron kolayı buldu: Bunlar darbeci amirim!

İstanbul Rehberler Odası’nın yasal yetkisi olan denetimleri esnasında sahte rehber kullandığı tespit edilen acenteye yaptığı işlemin ardından acentenin patronu polisi arayarak “bunlar darbeci” diye şikayette bulundu. Bu şikayeti alan emniyet ise terörle mücadele ekiplerini harekete geçirerek İstanbul Rehberler Odası’na gönderdi.

Turist rehberlerinin üyesi olduğu meslek odası İstanbul Rehberler Odası’nın (İRO) sahte rehber çalıştırdığını tespit ettiği bir turizm acentesine işlem yapması acente patronunu öfkelendirdi. Önce odayı ve odanın bağlı bulunduğu bir üst kurum olan TUREB’i (Turist Rehberleri Birliği) arayarak tehditler savuran acente patronu ardından ‘memlekette darbe var sizin yaptığınıza bakın’ diyerek tehditlerine devam etti.

Sonrasında patron polisi arayarak odanın darbecilerin elinde olduğunu, darbecilere destek verdiğini söyleyerek şikayette bulundu. Emniyet güçleri ise işverenin bu ‘tuhaf’ şikayetini dikkate alarak terörle mücadele ekiplerini odanın Cihangir’de bulunan binasına gönderdi.

Olayın ardından rehberler tarafından hem acente patronu hem de emniyetin kendilerine yaptığı muameleden ötürü tepki gösterilirken Toplumcu Turist Rehberleri bir basın açıklaması yaptı. Toplumcu Turist Rehberleri’nin yaptığı açıklama şöyle:

TURİZM EMEKÇİLERİ VE EMEK MÜCADELESİNİN TÜM BİLEŞENLERİNİN DİKKATİNE!

Turist Rehberleri olarak üyeleri olduğumuz meslek odalarımızdan İstanbul Rehberler Odasının (İRO) yasaların verdiği yetkiye dayanarak yapıyor olduğu olağan denetimlerde, sahte rehber kullanmak suretiyle yasa dışı rehberlik hizmeti sağlayan, yasaları istediği gibi çiğneyebileceğini düşünen bir acentenin sahte rehberi hakkında işlem yapılmıştır. Bunun üzerine bahsi geçen acenteci,

*İRO’yu arayıp, bağlandığı oda temsilcisine ağır hakaretler etmiş ve “ÜLKEDE DARBE OLUYOR, SİZ NEYİN PEŞİNDESİNİZ” benzeri sözler sarfetmiş,

*İRO ve tüm diğer odalarımızın bağlı olduğu üst birliğimiz TUREB’i arayarak aynı şekilde hakaretler yağdırmış ve tehditler savurmuş,

*Emniyet birimlerini arayarak, yaptığı her işi yasalara uygun bir şekilde yapan İRO’yu, darbe destekçisi yasa dışı terör örgütü olarak ihbar etmiş ve yine emniyet teşkilatının terörle mücadele birimlerini yanıltarak harekete geçmelerini sağlayabilmiştir.

1618 sayılı yasa madde 10, a bendine göre rehber bulundurulması zorunlu olan bir tur organizasyonunda, bu zorunluluktan kaçan işveren, meslek örgütünü arayıp tehdit edecek cüreti kimden ve nereden almaktadır?

Her krizi kendilerince fırsata çeviren işverenler olduğunu biliyoruz. Siyasi konjonktür fırsatçılığı olarak da adlandırabileceğimiz bu zorbalığa karşı hangisinin başına böyle bir şey gelirse gelsin biz Toplumcu Turist Rehberleri olarak aynı zamanda fiilen üyeleri olduğumuz meslek örgütlerimizin yanında yer alacağımızı ve kendileriyle gereken her türlü dayanışmayı göstereceğimizi duyuruyoruz.

Gazetecilerimizden sendikalarımıza, emek mücadelesinin tüm bileşenlerini bu zorbalığa ve fırsatçılığa karşı Rehber Meslek Örgütlerimizin yanında tavır almaya ve kendileriyle dayanışmaya davet ediyoruz.

TOPLUMCU TURİST REHBERLERİ