Kültür Bakanlığı TYS arşivinin üzerine duvar ördü!

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın arşiv binasının kapısının sökülerek yerine duvar örüldüğü öğrenildi.

Kültür Bakanlığı TYS arşivinin üzerine duvar ördü!

Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’ndaki arşiv odasının kapısı sökülerek yerine duvar örüldüğü öğrenildi.

Yarım yüzyıldan fazla bir zamana denk düşen belgeleri ve eserleri içeren arşiv odasının kapısına duvar örülmesi, Kültür Bakanlığı’nın TYS ile yaptığı sözleşmeyi feshetmesi üzerine gerçekleşti. Bunun sonucunda arşiv belgeleri odanın içinde “tutsak edilmiş” oldu.

Bu adımın aynı zamanda Yıldız Sarayı binalarının Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesi ve dış taraftaki binaların boşaltılması ile ilgili olduğu da biliniyor.

TYS konu ile ilgili dün “Kamuoyuna açık mektup” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde:

“TYS’DE KAPI DUVAR!

Tutsaklığın en kötüsü, en acımasızı insanı dilinden koparmak, insanın dilini kesmekmiş çünkü biriktirdiği her şey oradadır. Bazen bir söz, bir düşünce bazen bir yazı, bir kâğıt parçası orada saklanıp dökülmeyi bekler.

Ancak tutsak dil, kör bir bıçak gibi sadece boşluğu kesen bir araçtan başka bir şey değildir. Biriktiremez, dönüştüremez, yaratamaz.

İktidarların da en çok istediği de bu “körlük”tür. Bunun için de yazan, düşünen insanları kendi giyotinlerinde sınamayı, onları ve yarattıklarını yok etmeyi severler.

Çoktandır da bu bıçkı, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 42 yıllık dil-kültür birikimi üzerinde işliyor. Sendikanın Yaşar Kemal’den, Aziz Nesin’den bugüne getirdiği özel arşivi belgeleri, Sendika’nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’ndaki merkez odasında tutsak ediliyor.

1995 yılında Kültür Bakanlığı’ndan sözleşmeyle odayı kullanım hakkını alan TYS, yine Kültür Bakanlığı’nın sözleşmeyi tek taraflı kaldırdığını bildiren bir yazısıyla odaya kilit vurmak zorunda kalmıştır. Daha doğrusu, binada onarım gerekçesiyle TYS Merkez Odası’nın kapısı sökülüp yerine duvar örülmüştür. Deyim yerindeyse “kapı, duvar!” olmuştur.

Sendika’nın Kültür Bakanlığı’ndan yeni yer isteği de karşılıksız kalmıştır. Şimdiyse TYS’nin neredeyse yarım yüzyıllık birikimi, “hapsedilmiş oda”da çuvallar, kutular içinde beklemektedir.

Odaya açılacak yeni bir kapıyla arşiv, başka bir yere alınacaktır kuşkusuz ama bir ülkenin yakın tarihine tanıklık etmiş bir yazar kuruluşuna yapılan bu eziyet, bu haksızlık anlaşılır gibi değildir.

Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla, Yıldız Sarayı’nın da Cumhurbaşkanlığı’na verildiğini biliyoruz. Bunun için Saray’ın çevresindeki binalar emirle, kararla boşaltılmaktadır. İşe edebiyat, sanat kurumlarını yok edilerek başlanmasının ülke kültürüne yapılmış bir saldırıdır.

TYS’nin dilini, birikimini tutsaklaştırmak, ülkenin yazı geleneğini silmektir.

Bu yaralayıcı, aşağılayıcı tutumun yalnızca yazarlara değil, halkımıza da yönelik olduğunu düşünüyoruz.

 Bunun için halkımızı ve kamuoyunu TYS’nin yanında olmaya çağırıyoruz.”